Vissza a tartalomjegyzékhez


India után hagymaválság Bangladesben is

Haszina Vazed asszony, Banglades konyhaművészként is ismert kormányfője az országát sújtó súlyos hagymahiány közepette megosztotta a lakossággal híres receptjeinek egyikét, amelynek segítségével nélkülözhető a bangladesi konyha számára elengedhetetlen zöldségféle. „Hagyma nélkül is készíthetnek ízükben hagyományos és egyben egészséges ételeket öt fűszerféle és más adalékok elegyítésével” - ajánlotta a kormányfő, hozzáfűzve, hogy „kerüljék a hagymát igénylő, húsra alapozott ételeket, s akkor még koleszterinszintjük is csökkenni fog”.
Bangladesben a hagyma kilója 60 takába (mintegy 250 forintba) kerül jelenleg, szemben a katasztrofális termés által előidézett hagymaválság előtti nem egészen 30 takával. A kormány a közelmúltban eltörölte a hagyma behozatali vámját és Haszina Vazed asszony reményét fejezte ki, hogy az új termés leszorítja majd az árakat.
Indiában a hagymahiány egy időben elsőrendű politikai kérdéssé lépett elő, és a hatalmon lévő hindu nacionalisták elégedetlenséggel kerültek szembe a kedvelt zöldség árának emelkedése miatt.
1980-ban Indira Gandhi aszszony arra használta ki a hagyma árának meredek emelkedését, hogy visszaszerezze a kormányhatalmat, miután három évet volt kénytelen ellenzékben eltölteni. (AFP)