Vissza a tartalomjegyzékhez

KŐSZEGI ANITA
A narancsbőrről

Napjainkban minden nevesebb kozmetikai cégnél kapható cellulitisz, vagy elterjedtebb nevén narancsbőr elleni termékcsalád. A bőség zavarában az érintett hölgytársadalom nagy része nem is tudja, melyik készítménytől várja a „csodát”, mindenesetre a reklámok özöne gondoskodik arról, hogy elkezdjünk foglalkozni a gondolattal, hátha egyszer végérvényesen eltűnnek azok a bizonyos gödröcskék...

A narancsbőr-jelenségek a női zsírszövet egyik természetes sajátosságából fakadnak. A női zsírszövet felépítése ugyanis eltér a férfi zsírszövetétől, mivel az utóbbi háló-, előbbi hordószerű. A tudomány által bizonyított vizsgálatok eredményeként az a felfogás, miszerint ami természetes, annak kezelésére nincs megoldás, egyre inkább kezd kiszorulni a közfelfogásból.
Mivel a zsírszövet vastagsága egyénenként és koronként is erősen változó lehet, a kutatások eredményeként a szakemberek differenciált kezelési módokat ajánlanak az érintettek számára. Mielőtt azonban hanyatt-homlok összevásárolnánk a legdrágább krémeket, nem árt tudni, hogy magunk is megelőzhetjük, illetve korrigálhatjuk a további narancsbőrjelenség kialakulását.
A német Max Planck Intézet által folytatott vizsgálatok eredménye azt bizonyítja, hogy az esetek többségében úgynevezett szerzett kötőszöveti lazaságról van szó, melyet kis odafigyeléssel, életmódbeli változtatással magunk is pozitív irányban tudunk befolyásolni. A nyirokkeringés természetes működését ugyanis a túlsúly, a mozgáshiány és a nem kielégítő folyadékfogyasztás akadályozza, aminek következtében a vizelet-kiválasztás lecsökken, a bőr alatti zsírsejtek felfújódnak, és az anyagcsere-salakanyagok lerakódnak.
A kozmetikai készítmények hatóanyagai és a különböző vákuum-masszírozó készülékek is segítik a bőr és a bőr alatti szövetek vér-, oxigén- és tápanyagellátásának növelését. Eredményességüket helyes táplálkozással és „mozgásterápiával” - úszással, kerékpározással, gimnasztikával - fokozhatjuk.
Az esetek kis százalékában a kialakult narancsbőr oly mértékű, hogy sokan már a sebészi beavatkozáson gondolkodnak, pedig a zsírszövet ily módon történő eltávolításánál nem zárhatók ki a veszélyes szövődmények, és a megoldás sem élethosszig tartó. Így az álmok helyett nem marad más hátra - ha néha még oly nehéz is -, mint több mozgás, helyesebb táplálkozás, és mindenekelőtt kitartás!