Vissza a tartalomjegyzékhez

HORVÁTH ANIKÓ
A csontritkulás

Az 1990-es évekre a csontritkulás (osteoporosis) kérdése népegészségügyi problémává vált. Ez a betegség a változás korában lévő minden harmadik asszonyt és az idősek többségét érinti. Az osteoporosis a leggyakoribb csontanyagcsere betegség, melynek fő jellemzője a csonttömeg csökkenése a vázrendszerben. A betegség csigolya-, combcsont-, csuklótörési szövődménye a lakosság 10%-át érinti. Hazánkban az osteoporotikus betegek száma meghaladja az egymilliót.

A csont folytonos átépítése egész életünk során tart. Serdülőkorban túlsúlyban van a csontépítés, fiatal felnőttkorban az építés és a lebontás egyensúlyban van, majd a 35. életév után megkezdődik a csonttömeg csökkenése. 45 éves kor körül a folyamat felgyorsul, és mindkét nemben évente 0,3-0,5 százalék csonttömegveszteség következik be. Nőknél a menopausa idején a veszteség elérheti az évenkénti 2-5 százalékot. Az van előnyös helyzetben, akinek a szervezetében fiatal korban nagy csonttömeg alakul ki. Mivel az elveszett csontot pótolni nem lehet, a csontritkulásra különösen érvényes az a megállapítás, hogy könnyebb megelőzni, mint a már kialakult elváltozást gyógykezelni. Már fiatal korban megkezdődhet a megelőzés helyes táplálkozással, fehérje- és kalciumdús étrenddel, megfelelő D-vitamin ellátottsággal és rendszeres testedzéssel. Az aktív mozgás a csontvesztést lassítani képes, az ún. teherviselő mozgások, munkavégzések kapcsán pedig növekszik a csontok tömege. Teherviselő mozgásnak tekinthető már a kocogás, sőt a séta is, de leginkább a rendszeres torna számít. Az úszás kellemes, jó dolog, egészséges, növelheti az izomtömeget, de a csonttömeget nem, mert nem teherviselő tevékenység. A felnőttkori torna, illetve mozgásterápia csonttömegnövelő hatásáról megoszlanak a vélemények. Egyértelmű viszont, hogy a mozgás hiánya előbb-utóbb csontvesztéshez vezet. Járulékos, de nem elhanyagolható tényező, hogy a sokat mozgó idős ember mozgáskoordinációja hosszabb ideig és jobban biztosított, mint mozgásszegényen élő kortársáé. Márpedig az időskori törések hajlamosító tényezője a csontritkulás, oka viszont gyakran az elesés.
A csontrendszer kialakulásában a kalciumnak is döntő szerepe van. Az emberi test súlyának 1,5-2 százalékát teszi ki a kalcium, amelynek 99 százaléka a csontokban és a fogakban található. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a kalciumszükséglet 75 százalékát tej és tejtermékek fogyasztásával fedezzük. A zöldségfélék (brokkoli, káposzta, spenót, cékla, bab, rebarbara), olajos magvak (mák, mandula, dió) és a halak (szardínia, lazac, busa) kalciumtartalma is magas. Napi fél liter tej rendszeres fogyasztásával a kalciumbevitel optimálisnak nevezhető. Fontos a különböző, elkerülhető rizikótényezők kiiktatása: az alkohol- és kávéfogyasztás mérséklése, a dohányzás mellőzése. Rendszeres mozgással, helyes táplálkozással és a különböző élvezeti cikkek megszorításával sokat tehetünk testünk egészségének megtartásáért. Nem utolsósorban pedig sokkal kellemesebbé tehetjük hétköznapjainkat fiatal és idős korban egyaránt.