Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Étrendkiegészítő rákbetegek számára

A tévénézők pár héttel ezelőtt Frei Tamás műsorában hallhattak először nyilvánosan a búzacsíra-kivonat alapanyagú készítményről. A Hídvégi Máté biokémikus professzor nevéhez fűződő szer daganatgátló hatása szakmai berkekben rendkívül vitatott kérdés. Biztos tényként ugyanis egyedül az állítható róla, hogy az állatkísérletek során csak azoknál a rákos állatoknál nem történt áttétképződés, amelyeket a hagyományos terápiák mellett - és nem helyett! - ezzel a szerrel is kezeltek.


Dr. Hídvégi Máté kutató az Avemar bemutatóján. November végén kerül forgalomba         Fotó: MTI

Dr. Lapis Károly professzor, aki a kísérletek idején a SOTE 1. számú Kórbonctani Intézetének igazgatója volt, és részt vett a vizsgálatokban is, lapunk kérdésére válaszolva leszögezte, hogy az állatkísérletek biztató eredményei önmagukban még semmiképpen sem jogosítanak fel arra, hogy emberi daganatokra vonatkozóan bármilyen következtetéseket vonjunk le belőlük. A szer emberen történő kivizsgálása még hátravan, ez minimum 5-10 évet fog jelenteni, de egyelőre még el sem kezdődött. Nem toxikus anyagról van szó, ezért lehetett hozzáférhetővé tenni, mint természetes összetevőkből álló, egyszerű étrendi kiegészítőt - semmi egyebet. Egyébként biokémikusok régóta foglalkoznak a különböző gabonacsírákkal azok kiemekedő tápértéke miatt, abból a célból, hogy általános közérzetjavító- és erősítő szereket nyerjenek belőlük. Akiket részletesebben érdekelnek az Avemarral kapcsolatos kérdések - tette hozzá a nyugalmazott professzor -, azok várhatóan még novemberben az Orvosi Hetilap című szakfolyóiratban olvashatnak róla bővebben.
Dr. Novotni Tibor, az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTTI) szaktanácsadója, aki a szer engedélyezése idején az intézet igazgatója volt, szintén azt erősítette meg érdeklődésünkre, hogy ők a készítményt kizárólag táplálékkiegészítőként vizsgálták és engedélyezték. Megjegyezte, hatáskörük nem is terjed túl ezen, a szer esetleges rákellenes hatásának vizsgálata az Országos Gyógyszerészeti Intézetre tartozik. Gyógyszerészek egybehangzó véleménye szerint az Avemarról még nem lehet tudni, hogy egyáltalán milyen összetevője révén és hogyan fejthette ki hatását az állatok rákos sejtjeire. Magyarul az állatkísérletek számszerű eredményein kívül egyéb megbízható információ nemigen áll a rendelkezésünkre. Hídvégi professzor egy interjúban azt állította, azért tárta a széles nyilvánosság elé az állatkísérletek reménykeltő eredményeit, mert azt gondolta, ha csak a legkisebb esélye is megvan a szer rákellenes hatásának, úgy jobb, ha minél előbb értesülnek erről az érintettek.
Az Avemar előreláthatóan november végén, izraeli gyártmányú étrendkiegészítőként kerül hazai forgalomba, egy havi adag ára pedig megközelítőleg 10 ezer forintba fog kerülni. A kutatásoknak itthon nem volt hivatalos szponzora, és valószínűleg a termék fogyasztói árán sem lesz TB-támogatás.