Vissza a tartalomjegyzékhez


2003-ban bennszülött olimpia

Az ausztrál őslakosok - az abók - azt tervezik, hogy a 2000-re elkészülő sydney-i stadionba a világ minden tájáról meghívják bennszülött társaikat egy olimpia jellegű sportfesztiválra.
Az úgynevezett Bennszülött Világjátékokra vonatkozó elképzelésről egy, az ausztrál őslakosok által Canberrában megszervezett sportkonferencián számolt be Charles Perkins veterán aktivista.
- Sokan kérdezik, miért kell megrendezni egy ilyen jellegű sporteseményt. Nos, erre csak annyit mondhatok, hogy különböző országokban élőknek is megvan már a maguk világméretű sportfesztiválja - mondta Perkins.
A tervek szerint akár már 2003-ban megvalósulhat a "bennszülött olimpia", amelyet a sydney-i ötkarikás játékokra megépülő létesítményekben tartanának meg. A műsorban az atlétikán, úszáson és ökölvíváson kívül az őslakosoknál hagyományos dárdavetés vagy például a kanadai eredetű ütős labdajáték, a lacrosse is jelen lehetne. Összesen mintegy tízezer sportolóra számítva remélik azt az ötlet megálmodói, hogy a résztvevők - indiánok, eszkimók, aleutok, lappok, illetve afrikai és ázsiai őslakosok - tanúbizonyságát adják a bennszülött kultúrák létének.
Az észak-amerikai indiánoknál már rendeztek hasonló játékokat, tavaly például hatezren szerepeltek az Egyesült Államokból és Kanadából. Ausztráliában ugyanakkor nem volt még országos bennszülött sportfesztivál, holott annak idején, 1868-ban éppen egy abókból álló krikettcsapat képviselte először sportegyüttesként az országot külföldön. (AP)