Vissza a tartalomjegyzékhez


Továbbra is állóháború az NBA-ben

A bérügyi viták miatt hoszszú ideje álló észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) több klubjának vezetője mielőbbi megoldást sürget.
Donald Sterling (Los Angeles Clippers), Abe Pollin (Washington Wizards) és Jeff Colangelo (Phoenix Suns) azt szeretné elérni, hogy David Stern, az NBA főigazgatója minél előbb egyezzen meg a játékosok képviselőivel és így elkezdődhessen az idény.
„Nem gondolom, hogy Stern magától engedne a követeléseiből, le sem ül tárgyalni. Előbb-utóbb mindkét félnek engedményeket kell tennie, mert így soha nem lesz érdemi döntés. Ha a liga vezetői engednének valamelyest, akkor talán a játékosok is hajlandóak lennének követelésükből engedni” - vélekedett Sterling.
Pollin, aki egyben a liga tulajdonosi testületének vezetője is, azon a véleményen van, hogy egy kevésbé követelő fellépéssel hamarabb lezárulhat a vita.
„Csak akkor indulhat el végre valahára a bajnokság, ha egy kölcsönösen előnyös tervezettel állunk elő. Ha nem ez történik meg, akkor semmi nem fog megváltozni, és minden mérkőzés elmarad” - nyilatkozta Pollin.
A tulajdonosok a nyáron még érvényben lévő kollektív szerződés alapján azért zárták ki (lockout) a játékosokat a ligából, mert a sportolók az NBA bevételeinek 57 százalékát kapták meg fizetésként, és ez a megengedett értéknél nagyobb volt.
A vezetők a jelenlegi álláspontok szerint 50 százalékot engedélyeznének a bevételekből a kosarasoknak, míg a játékosok 60 százalékot szeretnének maguknak. (MTI)