Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Megtört a jég Svájc ellen
Barátságos mérkőzések Európa-szerte

A magyar futballválogatott már majdnem egy évtizede nem tudott győzni Svájc válogatottja ellen. Szerencsére azonban minden sorozat véget ér egyszer. A nemzeti tizenegy az Üllői úton jótékonysági mérkőzésen 2-0 arányban győzte le a helvét gárdát, így remek pontot tehetett egész évi teljesítményére. Bicskei Bertalan legényei az idén kilenc mérkőzésből hatot megnyertek, kétszer ikszeltek, és csak egyszer, Portugáliától kaptak ki.


Dárdai Pál versenyez a labdáért egy svájci játékossal a Svájc-Magyarország találkozón. Jobbról Sebők József, balról Johann Vogel figyeli az akciót    Fotó: MTI

Ezúttal azonban rendkívül hamar dűlőre vitték a győzelmet. A negyvenedik másodpercben a Győrben védőt játszó, a bajnokságban idáig hét gólt elért Korsós György bólintott a svájciak kapujába, akik úgy tűnik még az öltözőben maradtak.
Valószínűleg a hetedik percben is ott lehettek, hiszen a vendég védők közül senki sem figyelt a zalai Sebők Józsefre, aki senkitől sem zavartatva a kapuba fejelt.
Ezután már csak helyzetekre futotta a nemzeti tizenegynek, igaz a svájciak közelebb álltak a gólszerzéshez, ám helyzetkihasználásuk gyengének bizonyult.
A megérdemelt győzelem után Bicskei edző is elégedett volt játékosaival: „Nagy küzdelem volt a pályán. Játékunkkal nem okoztunk csalódást a közönségnek, megérdemelten nyertünk.”
Az ellenfél svájciak kispadján az utóbbi időben elég sok ember ült már. Szinte már nem is lehet követni, ki az aktuális kapitány. A mostanit Gilbert Gress-nek hívják, aki valószínűleg sok mindenen fog még javítani csapatán, hisz van min. (Feltéve, ha lesz rá ideje.) Természetesen elégedetlen volt tanítványaival:
„Helyzeteinket nem tudtuk kihasználni, valószínűleg ebben közrejátszott az is, hogy a magyarok így meg tudtak minket lepni. Csak gratulálni tudok az ellenfélnek.”
A magyar-svájci összecsapáson kívül akadt még néhány érdekes eredmény. Frank Riijkard által irányított Hollandia például jobban játszott, sőt győzhetett is volna Németország ellen. A gelsenkircheni rangadó 1-1-es döntetlenre végződött, s Rick Ribbeck német trénernek alighanem még sok nehézséget kell leküzdenie addig, amíg egy ütőképes Nationalelfet tud kovácsolni. Többször is csak a bajor Oliver Kahn bravúrja mentette meg a németeket a bekapott góltól.
Szintén döntetlennel zárult az olasz-spanyol barátságos mérkőzés, az eredmény 2-2 lett. Pedig a Squadra Azzura kétszer is vezetett, mindkétszer a Juvés Pippo Inzaghi révén. A választ De Pedro és Raúl adta meg. Mindenesetre úgy tűnik, Dino Zoff támadó szellemű olasz válogatottjának nagyobb jövője van annál, mint amit a vébén leszerepelt Cesare Maldini „lényeg, hogy nyerjünk” felépítésű gárdája művelt.
Remek első félidőt, majd egy rendkívül unalmas másodikat hozott az Anglia-Csehország szintén barátságos összecsapás, melyet végül 2-0 nyertek a hazaiak. A Wembley stadionban így is nagyszámú nézősereg látogatott ki, hogy lássa kedvenceit. A gólok nagyon szépek voltak: Ian Wright két jobbszélről érkező beadását előbb Darren Anderton, majd Paul Merson bombázta Petr Kouba hálójába. Az angol válogatott teljesítménye azonban így is hagyott kívánnivalót maga után, azzal együtt, hogy tartalékosan léptek pályára.