Vissza a tartalomjegyzékhez

SCHMIDT BARNA
Európa a Közel-Keleten

Októberi ígéretéhez híven közel-keleti körutat tett Wolfgang Schüssel osztrák külügyminiszter az EU jelenlegi elnökségét adó Ausztria képviseletében. A négynapos látogatásra Schüsselt elkísérte a spanyol Miguel Angel Moratinos, az EU közel-keleti különmegbízottja. Az utazás bevallott célja elsősorban a térségben éledező békefolyamat elősegítése volt.

Schüsselt Jeruzsálemben fogadta Ariel Sharon izraeli külügyminiszter és Benjamin Netanjahu miniszterelnök. Sharon Jeruzsálem státusának kérdésére utalva köszöntötte az európai politikust: „Üdvözöljük a zsidó nép 3000 éves, valamint Izrael állam 50 éves fővárosában, amely örökre az is marad” - hangzott az izraeli külügyminiszter fogadóbeszéde. Schüssel hangsúlyozta, hogy az Unió az Egyesült Államokkal karöltve szeretne együtt munkálkodni a térségben kialakítandó béke és stabilizáció érdekében. Továbbá felszólította az izraeli kormányt a palesztinokkal kötött megállapodások betartására.
Ezt követően az európai delegáció Nablusban találkozott Arafattal, akit ismét biztosítottak az EU pénzügyi és egyéb támogatásairól. Damaszkuszban Háfez Asszad elnök fogadta Schüsselt. A találkozón Asszad kijelentette: országa szeretné, ha Európa „aktív és hatékony” szerepet játszana a térségben körvonalazódó béke megteremtése érdekében. Damaszkuszi sajtóértekezletén Schüssel úgy vélekedett, hogy a Wye Plantation-i megállapodás ugyan „nem hozott semmi újat, de egy lépést jelent előre.” Kairóban Hoszni Mubarak egyiptomi elnök nem titkolta kételkedését azzal kapcsolatban, hogy Netanjahu kormányzása alatt a békeegyezmények valóban megvalósulnak-e. Wolfgang Schüssel vendéglátóinak hangsúlyozta, hogy Jasszer Arafat palesztin elnöknek szüksége van az „arab világ hálózatának” hatékony támogatására, és ebben Egyiptomnak hasonlóan jelentős szerepet kell vállalnia, mint az oslói békefolyamat kezdetén.
Az EU-delegáció szerint a látogatás nyomán jobban kikristályosodott Európa szerepe a Közel-Keleten, és ez biztató a november 30-án sorra kerülő nemzetközi konferencia előtt, amelyet a palesztin állam támogatása céljából hívtak össze.