Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Erős kézben a magyar külpolitika

Martonyi János külügyminiszter a Külügyi Bizottság szerdai ülésén egy kérdésre válaszolva visszautasította azt a feltételezést, hogy a tárca valódi irányítója a fideszes politikai államtitkár, Németh Zsolt lenne. Beszámolójában Martonyi felhívta a figyelmet a magyar diplomácia sikereire, elsősorban arra, hogy a kelet-európai országok uniós csatlakozásában ma Magyarország jár az élen. Ahhoz, hogy ne kövessük el mások hibáit, a külügyminiszter fontosnak tartotta a svéd és az osztrák csatlakozások tanulmányozását. A külügyminiszter új, korszerű kommunikációs programot ígért, és kijelentette, hogy szükségszerű a médiatörvény módosítása.

1989-90 óta Magyarország számára Ausztria nemcsak egy a szomszédos országok és a partnerek közül, hanem szövetséges és barát is - állapította meg Martonyi János külügyminiszter a Die Presse osztrák konzervatív lap Magyarország-melléklete számára írt cikkében.
Megítélése szerint Ausztria uniós csatlakozási tárgyalásokon szerzett tapasztalatai közvetve a magyar integrációs törekvéseket is szolgálják. Magyarország az EU-csatlakozással nagyobb jólétre és biztonságra törekszik. Annak érdekében, hogy a határokon megszűnjön az ellenőrzés, Magyarország teljesíteni akarja a schengeni előírások követelményeit.
Kiemelkedő eseménynek nevezte a magyar külügyminiszter, hogy november 10-én megkezdődtek az érdemi csatlakozási tárgyalások. Ez a lépés - amely Magyarország számára történelmi jelentőségű - lehetővé teszi annak a célnak a megvalósítását, hogy Magyarország 2002. január elsejétől az EU teljes jogú tagja legyen - állítja Martonyi. A külügyminiszter szerint Magyarországon örömmel tapasztalják, hogy az osztrák polgárok többsége támogatja Magyarország EU-tagságát. Ebben a miniszter szerint az osztrákoknak a magyarok irányában mindig is megnyilvánuló rokonszenve és az 1956-ban szemmel láthatóan megmutatkozó szolidaritása jut kifejezésre. Martonyi utalt arra is, hogy Ausztriában fenntartások is megfogalmazódnak az EU-bővítéssel szemben. A magyar politikus szerint viszont alaptalanok azok az aggodalmak, amelyek szerint Magyarország EU-csatlakozása után tömegesen özönlenének a magyar munkavállalók Ausztriába, hiszen statisztikai felmérések szerint mindössze 80 ezer magyar akar majd az EU-ban dolgozni.