Vissza a tartalomjegyzékhez


Túszkörforgás

Az elmúlt hónapokban változatlan ütemben folytatódtak a túszejtések és a változó sikerű mentőakciók Csecsenföldön. Összeállításunk a Kommerszant című orosz hetilap információi alapján készült.

1998. augusztus 5-én Sztevropolban csecsen terroristák túszul ejtettek egy helybéli vállalkozót és annak 10 éves kisfiát. Miután átszállították őket Groznijba, az apát elengedték, hogy összegyűjtse a váltságdíjat gyermeke kiszabadítására.
Szeptember 23-án csecsen terroristák szabadon engedték a 14 hónapja fogva tartott Camilla Carr és James John brit állampolgárokat. A túszejtők ragaszkodtak a váltságdíjhoz, ennek ellenére mind a csecsen külügyminisztérium, mind Nagy-Britannia nagykövetsége tagadják, hogy akár egy centet is fizettek értük.
Szeptember 30-án Groznijban elrabolták Akmal Szaidovot, az orosz kormányképviselőt. Ő éppen Valentyin Vlaszov kiszabadítása kapcsán folytatott tárgyalásokat. (Utóbbit, az orosz államfő különmegbízottját május 1-én rabolták el ismeretlen fegyveresek a csecsen-ingus határ közeléből). Néhány nap múlva Szaidov holttestét egy határközeli árokban találták meg.
Október 2-án Groznijban túszul ejtették Peter Kennedy, Darell Hickey, Rudolf Paichy brit és Sean Stanley új-zélandi állampolgárokat, a Granger angol cég munkatársait.
Október ötödikéről hatodikára virradó éjszakán Groznijban életveszélyes sebesülést kapott Arbi Barajev, a befolyásos csecsen hadvezér, akit Vlaszov és több nyugat-európai állampolgár elrablásának megszervezésével gyanúsítottak.
Október 19-én két hónapi fogság után kiszabadították Medzsid Kurbanovot, a helyi egészségügyi szolgálat parancsokát.
Október 20-án Borisz Berezovszkij, a FÁK végrehajtó titkára és Vlagyimir Rusájlov belügyminiszter-helyettes Moszkvába szállított 14 csecsen fogságból kiszabadított orosz katonát.
Október 22-én sikerült kiszabadítani Szergej Luhvics 28 éves irkutszki lakost. (Őt egyenesen a Moszkvából Bakuba tartó vonatról rabolták el ez év januárjában.)
Október 25-én néhány órával a fegyveresek által kimondott ultimátum lejárta előtt gyilkolták meg elrablói Sagir Bargisevet, az emberrablók elleni küzdelem egyik vezetőjét.
Október 26-án bombamerényletet kíséreltek meg Ahmedov-Hadzsi Kadirov mufti ellen. A nagy menynyiségű trotill kb. 20 méterre robbant a mufti hivatalától. Csecsenföld szellemi vezetőjének életét a páncélozott 600-as Mercedes és sofőrjének lélekjelenléte mentette meg.
November 13-án, több mint hat hónapos csecsenföldi fogság után kiszabadult Valentyin Vlaszov, orosz elnöki különmegbízott. Életéért több millió dolláros váltságdíjat követeltek a túszejtők. Szergej Sztyepasin orosz belügyminiszter újságíróknak kijelentette, hogy szabadulásáért az orosz hatóságok nem fizettek.