Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

„Utolsó szemét“

Mintegy 242 milliárd forinttal növekszik meg az idei költségvetési hiány, mivel a kormány 158 milliárd forinttal kívánja konszolidálni a Postabankot. Járai Zsigmond pénzügyminiszter elmondta: ezzel végleg kisöprik az előző kormány szemetét. További 50 milliárdot fordít a kormány a gázvezetékek és más területek privatizációs költségeikre. A rekord összeg a jövő évi államháztartási hiányt tovább növeli, és az így megemelkedett kamat akár a 23 milliárd forintot is elérheti. (Hetek)


Tb-költségvetés

A nyugdíjak kifizetéséhez a jövő esztendőben 112,4 milliárd forinttal járul hozzá az állam. Az egészségbiztosítási költségvetés várhatóan 41,7 milliárd forintos hiánnyal zár az 1999-es esztendőben. Az államtitkár tájékoztatása szerint a parlament elé kerülő társadalombiztosítási költségvetési tervezetek reálisak. Az új kormányzatnak kevés ideje volt az előkészítésre, s egy alapvetően új szellemű költségvetést a 2000. évre készítenek. Ezzel összefüggésben a közgyógyellátási rendszert is átalakítanák. (MTI)


OECD-prognózis

A magyar GDP az idén 5,1 százalékkal bővül, jövőre 4,6, 2000-ben pedig 4,4 százalékos növekedéssel lehet számolni - állapította meg az OECD kedden Párizsban közzétett elemzésének Magyarországgal foglalkozó fejezete. A magyar GDP növekedése továbbra is erőteljes marad, s ebben a növekvő belső keresletnek lesz fontos szerepe. A következő két évben a folyó fizetési mérleg deficitje valamivel a GDP 4 százaléka alatt marad. (MTI)


A VW előzi az Opelt

Az év első tíz hónapjában kimutatott kiváló értékesítési számok alapján az európai gépkocsieladási statisztika csúcspozíciójáról a Volkswagen márka leszorította a nagy vetélytárs Opelt. A wolfsburgi gyár mintegy 6500 kocsival lekörözte az Opel/Vauxhall kettőst. Konszernként, vagyis a VW, Audi, Seat és Skoda márkákat tömörítő konglomerátumként az észak-német társaság már 1985 óta éllovas az európai piacon. (MTI)


A lengyel GDP

Nem zárható ki, hogy módosítani kell a jövő évi gazdasági növekedésről szóló előrejelzéseket - jelentette ki szerdán a lengyel pénzügyminiszter tanácsadója. Stanislaw Gomulka szerint 1999-ban a GDP gyarapodása alacsonyabb lesz, mint amire eddig lehetett számítani. A kormány által 1999-re kitűzött 5,1 százalékos gazdasági növekedés túlságosan derűlátó. Szerinte Lengyelországban jövőre reálisan csak 4,5 százalékos, vagy ez alatti GDP növekedésre lehet számítani. (MTI)


Jugoszlávia újra az IMF-ben?

Belgrádi gazdasági-pénzügyi illetékesek szerint Jugoszlávia jövőre tagsága megújításáért folyamodik a Nemzetközi Valutaalaphoz, az IMF-hez, s más nemzetközi pénzügyi szervezetekhez is. Mindehhez - s általában is a nemzetközi megszorító intézkedések feloldásához - szerintük a koszovói válság megoldására októberben nyélbe ütött Holbrooke- Milosevics egyezség nyitotta meg az utat. (MTI)