Vissza a tartalomjegyzékhez

RÓTH ISTVÁNNÉ
Hiteles értékpapírok

Sorozatunkban a tőzsdei kifejezések magyarázatával foglalkozunk. Ez esetben a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok piacát mutatjuk be.

A hitellevél, a váltó, az „adóslevél“ közismert hitelviszonyt megtestesítő papírok. Azt már kevesebben tudják, hogy az állampapírok, a kötvény, a kincstárjegy is ebbe a kategóriába tartozik. A tőzsdén hitelviszonyt megtestesítő papírok jelentős hányada állampapír, de megtalálhatóak a vállalati kötvények is. A világháborúk és a gazdasági válságok következtében „lerobbant” gazdaságot az állam nem tudta kölcsönökből, külföldi hitelekből finanszírozni, hiszen a többi ország is hasonló helyzetbe került. Legjobb megoldásnak az értékpapír-kibocsátás tűnt. Ezek az értékpapírok nem tulajdonjogot biztosítottak a vásárló számára, hanem hitelezői szereppel ruházták fel.
Idővel, amikor a gazdaság kezdett talpra állni - ezt többek között az infláció csökkenése, a pénz stabilizálódása jelezte -, az állampapírok vásárlása vált az egyik legjobb befektetéssé. 1997-ben az állampapírok - államkötvények, diszkont kincstárjegyek, kamatozó kincstárjegyek - a Budapesti Értéktőzsde összes forgalmának 56 százalékát tették ki.
Mivel az állampapírok vásárlása kockázatmentes befektetés, ráadásul magas kamatokkal rendelkeznek, a befektetők ezeket részesítették előnyben a kevésbé biztonságos vállalati kötvényekkel szemben. 1994-ig csak az Európai Újjáépítési Bank által kibocsátott nem állami kötvény volt a tőzsdén. A vállalatok hogy felvegyék a versenyt az állampapírokkal rövidebb lejáratú kötvényeket kezdtek kibocsátani, hiszen az állam ezt nem tette meg. A vállalati kötvények kereskedésében az áttörést a Pannon GSM 3 kötvénysorozatának tőzsdén történő értékesítése hozta. Így fellendülés történt a vállalati kötvények piacán is, és ennek következtében újabb kibocsátások is történtek pl.: MOL-kötvény.