Vissza a tartalomjegyzékhez

SZŰCS EMESE
Bróker-segédlet

Péntektől megváltozott a tőzsdén a kereskedés mikéntje. Az újszerűséget egy számítógépes rendszer bevezetése hozta. Pacsi Zoltán, a Budapesti Értéktőzsde ügyvezető igazgatója elmondta: Egy olyan számítógépes zártrendszert hoztak létre, amely elsősorban a brókerek munkáját és a kereskedés gyorsaságát hivatott segíteni. Lehetővé teszi, hogy a brókerek akár otthonról végezzék a munkájukat, illetve szélesebb réteg is hozzáférjen a kereskedésben való részvételhez. A közelmúltban próbaüzemben letesztelték a rendszer működését, amely azt mutatta, hogy számottevően nagyobb forgalmat tudnak levezényelni vele, így napi tízszer több üzletkötés történt, mint máskor.
A kisbefektetőket semmiben nem érinti ez a változás, ugyanúgy tudnak a tőzsdén üzletet kötni, mint eddig, azaz az általuk megbízott brókeren keresztül. A Budapesti Értéketőzsde terveiben szerepel egy hosszabb nyitvatartás is, de ennek ideje még nincs meghatározva.
Az értéktőzsde jelenlegi nyitvatartása és annak ütemei a következők: 8 óra 30-tól tart a nyitvatartás 13 óra 45-ig. Ezen belül 9 órától 11 óra 20-ig tart az ajánlatgyűjtési és nyitó szakasz. Itt a vételi és eladási ajánlatokat viszik be a számítógépes rendszerbe, de ebben az időszakban még nem köthető üzlet. 11 óra 20-tól 11 óra 30-ig tart a nyitó árügyletkötési szakasz, melyben számítógép által meghatározott árfolyamon születnek az üzletek. 11 óra 30-tól 13 óra 15-ig tart a kereskedés ideje, majd ezt követi a zárószakasz, amely 13 óra 15-től 13 óra 45-ig tart. Ekkor a rendszer meghatározza valamennyi értékpapír záróértékét.


A BUX változása 1998.10.19.-11.19.