Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Orosz ügyek

Oroszországban 1990 óta 64 százalékára csökkent a mezőgazdasági termelés, és a termőföld túlnyomó részét borító volt kolhozterületeken 55 százalékos a visszaesés. „Ilyet még a második világháborúban sem tapasztaltunk”- kommentálta az adatokat Alekszej Zincsenko, a moszkvai Tyimirzajev Mezőgazdasági Akadémia statisztikaprofesszora. „A föld meghal, nincs program a termőképesség fenntartására vagy fejlesztésére. A termőföldnek csak 5 százalékát öntözik, nincs tartalék rosszabb évekre.” Az orosz miniszterelnök a héten magas rangú diplomatákkal tárgyalt.

Gerhard Schröder, német miniszterelnök főként erkölcsi támogatásáról biztosította Primakov orosz miniszterelnököt a héten folytatott megbeszélésükön, de az AP hírügynökség hozzátette, hogy a német kormányküldöttséggel együtt 1,5 tonna gyógyszer is érkezett a fővárosba. A héten Al Gore amerikai alelnökkel is tárgyalt Primakov, és annak ellenére, hogy az alelnök szerint Oroszország elherdálta az eddigi támogatásokat, Primakov tovább bizonygatta, hogy újabb összegekre van szükség a társadalmi feszültségek enyhítésére.
Az orosz kormány belföldi forrásokból is igyekszik növelni bevételét: a pénzügyi tárca szorgalmazza az 1996. nyarától felfüggesztett exportvám visszaállítását, amely a különböző ágazatoknál képződő nyereséghez viszonyulna (kőolaj, földgáz: 10 százalék; gépipar: 5 százalék; gabonafélék: 1-2 százalék).
Bár moszkvai sajtóértesülések szerint több nyugati hitelező már keresi a módját a külföldön tartott orosz banki vagyonok zárolásának - a Kroll Associates céginformációs vállalat máris kapott megbízásokat orosz bankok nyugaton őrzött vagyonainak felkutatására -, Vlagyimir Jefimov, Oroszország magyarországi kereskedelmi képviselője szerint azonban minden remény megvan arra, hogy az ország gazdasága év végére stabilizálódjon.