Vissza a tartalomjegyzékhez

SZOBOTA ISTVÁN
Isten, haza és a Torgyán-család

Az ellenzék továbbra is bírálja a kormány kinevezési gyakorlatát. Erre most az ad okot, hogy Torgyán József agrárminiszter két közeli hozzátartozóját is kinevezték felelős beosztásokban egyes állami cégeknél. Kissé cinikusan jegyezték meg némelyek, hogy a „kisgazdaháromság”: Isten, haza, Torgyán-család. Borókai Gábor kormányszóvivő a kabinet ülése után a Rádió Krónikának elmondta: lesz következménye a történteknek.


Orbán Viktor és Torgyán Józsefné. Családi ügyek?    Fotó: Vörös Szilárd

A Parlament keddi plenáris ülésének kérdései és interpellációi során Veres János (MSZP) és Mádai Péter (SZDSZ) is azt firtatta, hogy miért választották Torgyán József menyét a Malév Rt. igazgatósági tagjává. Az ellenzék hivatalosan jegyzőkönyvbe vett kérdése röviden így hangzott: része-e a kormány családbarát politikájának, hogy a Torgyán-família két tagja is jelentős vezetői beosztást kapott. A kisgazda pártelnök alábbi módon védekezett: „Miközben suk-sükölő elvtársak ülnek különböző pozíciókban, csak azért, mert valaki a Torgyán-családhoz tartozik, nem kell feltétlenül hátrányt szenvednie.” Torgyán József válaszában méltatta menyét, és leszögezte, hogy Hingyi Beatrix kiváló szakember, kinevezése pedig a társasági törvénynek megfelelően történt. Egyébként is - hallhattuk a minisztertől - fontos küldetése lesz a légitársaságnál. A FKGP elnöke az azzal kapcsolatos aggodalmakat, hogy a nemzet elherdált vagyonának hollétére miként fog fény derülni, ekképpen oszlatta el: „Azért vagyunk kénytelenek szakembereket küldeni a Malév Rt. igazgatótanácsába, hogy felderítsék, hova tűnt el a nemzet vagyona.” Az ifjú hölgy azért is különösen alkalmas a feladat betöltésére, mert nagymúltú légidinasztia sarja: édesapja a Canada Air belföldi igazgatója volt, édesanyja pedig „az egész Malévet” oktatta. Igaz ugyan hogy Beatrix csak egy érettségiig vitte akkor, ez - lássuk be - nem lehet kizáró oka egy ilyen komoly pozíció betöltésének, hiszen John Major volt brit miniszterelnöknek is csak egy érettségije volt - tudtuk meg Torgyán doktortól.
Orbán Viktor miniszterelnök nem kíván beleszólni, hogy koalíciós partnere kiket delegál a megkapott helyekre, de személy szerint nem helyesli az olyan személyi jellegű döntéseket, amelyek szálkák lehetnek a közvélemény szemében. Orbán Viktor szerint a Malév problémája nem Hingyi Beatrix igazgatói taggá választásában rejlik, hanem abban, hogy a vállalat többmilliárdos veszteséget halmozott fel, sőt több százmilliós értékben osztogatott szét repülőjegyet politikusoknak és üzletfeleknek. Gálszécsy Pál, a Malév felügyelőbizottságának tagja az Új Tv2 Híradó adásában cáfolta a miniszterelnök állítását. Sajtóértesülések szerint a Miniszterelnöki Hivatal több szakértője azt javasolta a kormánynak, hogy kormánytagok családtagjai, rokonai ne vállalhassanak tisztséget állami intézménynél, vagy többségi tulajdonú állami cégeknél, pénzintézeteknél. A törvény ugyan ezt nem tiltja, de etikailag rendkívül ártalmas a kormány egészének megítélésére nézve.
Lapértesülések szerint Torgyán József nászasszonya is komoly beosztáshoz jutott: nemrégiben helyet kapott a Szerencsjáéték Rt. felügyelőbizottságában. A Duna Tv tulajdonosi jogait gyakorló Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének kisgazda delegáltja Kisfalvyné Ortutay Mária, Torgyán József másodunokatestvére. Ezekután némelyek már abban az egyébként feltűnést nem keltő tényben is kivetnivalót találnak, hogy Benczéné Tóth Judit, a Torgyán-család fogorvosának felesége, aki Torgyán Attila évfolyamtársa volt az egyetemen, az ÁPV Rt. felügyelőbizottsági tagja lett.