Vissza a tartalomjegyzékhez

ZELENYÁNSZKI ZSUZSANNA
A koptok kálváriája

Október folyamán megközelítőleg 1200 keresztényt tartóztattak le a felső-egyiptomi Al-Koseh faluban - jelentette helyszíni értesülésekre hivatkozva a londoni Daily Telegraph című napilap. A rendőrség „hitetlenség” vádjával vette őrizetbe a kopt felekezethez tartozó hívőket. Sokukat keresztre feszítettek, vagy lábukat összekötözve ajtókhoz bilincseltek, majd áramütéssel megkínoztak.

Egy 11 éves kisfiút, Romani Boctort fejjel lefelé lógatták le egy plafonra erősített elektromos ventillátorról, és úgy kínozták, hogy közben forgott. Fiatal lányokat erőszakoltak meg, anyákat kényszerítettek arra, hogy csecsemőiket lefektessék a padlóra, majd végig kellett nézniük, amint a rendőrök gumibotjaikkal bántalmazzák őket. A rendőrség Anba Wissát, a helyi kopt templom vezetőjét és két másik papot letartóztatott. Öt vádpontot hoztak fel ellenük, többek között, hogy „a vallást viszályszításra és a nemzeti egység rombolására használják.” A vádak alapján halál- vagy életfogytiglani büntetést szabhatnak ki rájuk.
Bár Hoszni Mubarak egyiptomi elnök mérsékelt politikusnak vallja magát, az emberi jogi aktivisták szerint a rendőrségi akció bizonyítja, hogy az iszlám szélsőséges erők egyre nagyobb mértékben szivárognak be hivatali pozíciókba. Bár a koptok a Közel-Kelet legnagyobb keresztény közösségeként Egyiptom népességének 6 százalékát teszik ki, a kormány nem hajlandó elismerni őket hivatalos kisebbségként. A koptok Egyiptom ősi lakói, akik még a VII. századi arab invázió előtt telepedtek le. Évszázadok óta élnek a muszlim többség között. Jelenleg is elnöki engedélyre van szükségük, hogy gyülekezetet alapíthassanak, történelmüket nem szabad iskolákban tanítani, és annak, aki áttér hitükre, a letartóztatás esetleges veszélyével kell szembenéznie.
A heves tiltakozások ellenére a Mubarak-kormány nem hajlandó lépéseket tenni a terrorakciók megfékezése érdekében. A nemzetközi visszhangot kiváltott atrocitások miatt az amerikai külügyminisztérium képviselői november első hetében Egyiptomba utaztak, hogy találkozzanak Wissával. Az orvosi jelentések, fotók és más dokumentumok ellenére nem valószínű, hogy a Clinton-kormányzat megkockáztatja a közel-keleti béketárgyalásokban kulcsszerepet betöltő Mubarak elnökkel fenntartott kapcsolat megrontását.