Márton napján, november 11-én Ausztriában mintegy negyedmillió ludat rádöbbentenek,
hogy a táplálkozási láncnak melyik végén van a helyük: elfogyasztják őket. Tavaly
az osztrákok 1397 tonnányi libamellet és libanyakat fogyasztottak el - ennek a
mennyiségnek 93 százaléka külföldről származott. Közben pedig a „Vier Pfoten”
(Négy Mancs) állatvédő egyesület szóvívője, Cornelia Kafka arra panaszkodott, hogy
„a libák életkörülményei egyenesen szégyenteljesek”. Rendes körülmények között
fél négyzetméter az egész „életterük”, és egyetlen dolog fontos csupán, hogy súlyban
gyarapodjanak. Ezt pedig koncentrált takarmány és mesterséges fényforrások bevetésével
érik el. Cornelia Kafka szerint a fogyasztók is megérzik ennek az állatkínzásnak a következményeit.
A rossz tartási viszonyok ugyanis visszahatnak a hús minőségére. Az osztrák állatvédők
ezért olyan biohúsüzleteket ajánlanak a vevőknek, ahol megfelelően tartott libák húsa
kapható. (MTI)