Vissza a tartalomjegyzékhez


A kutyák ugatnak...

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben nem a kutyák az emberek legjobb barátai. A legújabb közvéleménykutatások szerint a kutyák több boldogtalanságot okoznak környezetükben, mint a modern élet bármely más tartozéka.

A yorki egyetem kutatói tanulmányt készítettek a környezeti elégedetlenségekről, amelyből kiderül, hogy a kutyák jelentik a legnagyobb akadályt egy közösség boldogságának útjában. Népszerűtlenségük túlszárnyal más, sokkal zavaróbb tényezőket, úgymint a huliganizmust (14%), a szemetet (13%), a rossz tömegközlekedést (9%), a zajt (6%), a rossz közvilágítást (6%) és a rossz szomszédokat (4%). Csupán a bűnözést tartják a kutyáknál is elviselhetetlenebbnek az emberek.
Természetesen nem az a probléma, hogy a kutyák vad falkái az utcákon ijesztgetik a gyanútlan járókelőket. Itt egyszerűen az ugatásról van szó. Nem is csodálkozhatunk, ha elképzeljük, mit rendeznek az egész napra lakásba zárt kutyák. Az állatokkal szemben elkövetett kegyetlenségekkel foglalkozó királyi társaság véleménye szerint azok a kutyák, amelyeket egész napra bezárnak a lakásba míg a tulajdonos munkában van, nagyon depressziósakká válnak, és ennek következtében egyfolytában ugatnak. Az egyik szóvivő felhívta a kutyatulajdonosok figyelmét, hogy biztosítsák a rendszeres emberi érintkezést a kutyák számára. Ha egész nap dolgoznak, próbáljanak meg hazamenni ebédidőben, hogy ellenőrizzék az állatot. Tegyék ezt gyakorlattá, és ne hagyják hosszabb ideig egyedül kedvenceiket.
Ezek a nem várt kutatási eredmények valószínűleg súlyos csapást fognak mérni Nagy-Britannia ötmillió kutyatulajdonosára, akik lassan „kiveszőben levő csoportnak” számítananak. Az állateledel-készítők szövetsége szerint ugyanis 1989 óta folyamatosan csökken a kutyatulajdonosok száma, míg a macskatartó háztartások száma négyszázezerrel megszaporodott. (The Times)