Vissza a tartalomjegyzékhez

MÓD JULIANNA
Csillagok, ragyogjatok

A csillagok távoli rendszereit az emberiség már évezredek óta kutatja. Egyre többet tudhatunk róluk, egyre pontosabb és tudományosan megalapozott ismereteket szerezhetünk a távoli égitestekről. Napjainkban a világegyetem óriási távolságai egy parányit közelebb kerültek: korszerű távcsövekkel lehet pásztázni az eget.

A bolygók, csillagok iránt érdeklődőket várja az Uránia Bemutató Csillagvizsgáló a Gellérthegy oldalában. A magánvillának épült házban berendezett csillagvizsgáló tavaly ünnepelte ötvenéves fennállását. Ősztől tavaszig derült időben minden este (vasárnap kivételével) fél héttől tízig nyitva áll az érdeklődők előtt. A távcsővel való kalandozásra 20 fő fölött - például baráti társaságoknak, iskoláknak, munkahelyi csoportoknak - érdemes előre bejelentkezni. Ilyenkor a csoport korosztályának és érdeklődésének megfelelő előadásokat is szerveznek. Belépőjegy gyermekeknek és felnőtteknek egységesen 200 Ft, aminek fejében korlátozás nélkül szemlélődhetünk. A csillagvizsgáló autóval és busszal (8, 78, 112) egyaránt jól megközelíthető. Címe: 1016 Bp., Sánc utca 3/B. Tel.: 386-9233.
Az amatőr csillagászokat vetítésekkel, előadásokkal várja keddenként 18 órakor Budapesten, a Műszaki Egyetem R-Klubjában a Magyar Csillagászati Egyesület (Tel.: 386-2313). Az egyesület már most különböző programok szervezésével készül az 1999. augusztus 11-én Magyarország egész területén megfigyelhető napfogyatkozásra. Az érdeklődők a kezdőtől egészen a professzionális felbontású távcsőig minden szükséges felszerelést megtalálhatnak hobbijukhoz a Budafoki út 41/B alatt levő távcsőboltban.