Vissza a tartalomjegyzékhez

FITOS MARIANN
Haj, haj, haj...

A téli időszak beálltával sokak számára válik aktuális témává a hajápolás és az ezzel kapcsolatos nehézségek. A problémákkal kapcsolatban Dr. Nyirkos Péter bőrgyógyászt kerestük meg.

A leggyakoribb hajproblémák közé tartozik a hajhullás, de elég sokan a korpásodás miatt is kénytelenek orvoshoz fordulni. A bőrbetegségek közül leggyakoribb panasznak az úgynevezett pszoriázis (pikkelysömör) számít. Sajnos, a reklámozott kozmetikumok túlnyomó része hatástalan, jobban járunk, ha szakorvostól tájékozódunk. Az ismert korpásodást, zsírosodást csökkentő samponok azonban - ha csodát nem is ígérhetnek - megbízhatóak, alaposan kipróbáltak. A korpásodás ellen leggyakrabban használt samponok gombaölőszert (ként, szelén diszulfidot vagy cink piritiont) tartalmaznak, amit azonban nagyon óvatosan említünk. Az ijedősebbek ugyanis rögtön gombafertőzésre gondolhatnának, pedig nem erről van szó. A korpásodás azt jelzi, hogy a bőrön egyébként is jelenlévő gombafaj elszaporodik, az egyensúly fölborul, megváltoznak az arányok a többi mikroorganizmushoz képest. Az elszaporodott gombák anyagcseretermékei felhalmozódnak, ami fokozza a hámlást és a faggyútermelést, sőt akár gyulladáskeltő is lehet.
A masszívabb korpásodás könnyen összekeverhető egy enyhébb pszoriázissal. A pszoriázis gyakran jelentkezik a hajas fejbőrön, gyulladással és hámlással jár. Oka leginkább a génekben keresendő. Az öröklődés mellett valószínűleg egyéb kiváltó tényezők is felléphetnek, amelyek azonban még pontosan nem ismertek. Bár a pszichés hatásoknak is szerepe lehet, ezeket nem érdemes túlhangsúlyozni. A korpásodás inkább hajlam kérdése. Az inkább felnőtt korban jelentkező pikkelysömör tüneteit valamilyen szinten az időjárás is befolyásolhatja. A hideg idő például provokálhatja, míg napsütéses, meleg idő hatására múlik. Mivel a napsütés mellett a sós víznek is szerepe van, a különböző gyógy- és fürdősók hasonlóan jótékony hatást fejthetnek ki. Ma már kifejezetten pszoriázisos betegségben szenvedők részére is szerveznek turistautakat a gyógyhatásáról közismert Holt-tengerhez. Megoldást jelenthetnek különféle gyógyszeres kezelések is, nem elsősorban tabletta, hanem többnyire inkább helyi kezelésre szánt készítmények formájában. Kórházakban - a szoláriumhoz hasonló berendezéssel - besugárzást is alkalmaznak.
Úgy tűnik, hogy egyes táplálékok - mint például az alkohol - kifejezetten rontani tudják a pszoriázis tüneteit. Bizonyos összefüggést felfedeztek a húsfogyasztással kapcsolatban is. Megfigyelések szerint például a pulykahús jobb, mint az egyéb húsfajták, és a növényi táplálék, mint a hús. Ezek figyelembevétele könynyítheti a kezelést. Masszív korpásodás esetében - különösen, ha felvetődik egyéb bőrbetegség is, például pszoriázis - mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz.
A zsírosodást befolyásolni meglehetősen nehéz feladat. A faggyútermelés a nemi hormonok irányítása alatt áll, ami nem azt jelenti, hogy akinek zsíros a bőre, annak több a nemi hormonja, hanem a faggyúmirigyei kicsit érzékenyebbek a hormonokra. Nem tudni, mi az oka, de ugyanaz a hormonszint, ami az egyik embernél nem okoz semmilyen problémát, a másik embernél túlzott zsírosodást eredményez. Legegyszerűbben gyakori hajmosással lehet kezelni, ez az esetek kilencven százalékában eredményhez vezet. A közhiedelemmel ellentétben a mai samponokkal nyugodtan lehet naponta hajat mosni.
A hajhullás pszichés okait, a környezetszennyezést, és a sugárzások szerepét általában túlhangsúlyozzák, mert a leggyakoribb ok itt is inkább örökletes. A mozgás, a hajmosás vagy hajvágás gyakorisága, a vérkeringés szerepe sem bír döntő szereppel, de a dohányzással nem árt vigyázni: közismert, hogy a dohányzás a kiserek állapotát - így a vérkeringést is - rontja, ami súlyosbíthatja a hajhullást. Létezik időszakosan fokozott hajhullás, ennek oka lehet vas- vagy vitaminhiány, esetleg stressz (diákoknál vizsgaidőszak alatt), de ne aggódjunk: hajunk nem fog észrevehetően megritkulni, csupán átmeneti állapotról van szó. Ahhoz, hogy valódi kopaszodáshoz vezető vitaminhiány lépjen fel, kóros, szinte éhhalálhoz vezető állapot kell. Mivel a férfihormon ritkítja a hajat, a férfiak nagyobb számban kopaszodnak, mint a nők. Ezzel együtt a hajhullás hátterében általában nem komoly hormoneltérés húzódik meg.
Az öröklött probléma nem jelent egyet a kezelhetetlen kategóriával. A festő kezében ott van a tehetség, de azért még fejlesztenie kell tudását, az énekesnek jó a hangja, de skálázni is kell, és Arnold Swartzeneggernek is meg kellett dolgoznia a „Mr. Universe” címért. Ha valakinek a génjeiben benne van, hogy kopaszodásra hajlamosabb, attól még nem kell feladnia a harcot. Létezik olyan kezelés, amivel késleltetni lehet a hajhullást, néhány évre meg lehet állítani, sőt vissza is nőhet a már kihullott szálak egy részének helyén.