Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTRI LÁSZLÓ, PETRŐCZ KATALIN
Vadászat az avarosban

A vadászat hajdan az önellátás legális módja volt. Mára a vadállomány a nemzetek természeti értékei közé tartozik, mely - mint minden egyéb érték - védelemre szorul. A vadászat alkalmazott természetvédelem - fejtette ki a Gemenci Erdőgazdaság erdészeti osztályának vezetője, Nyúl Bertalan.

Bár sokan űzik hobbiból, a vadászok jelentős önkorlátozásokat vezettek be, például tilalmi időszakokat. Új vadvédelmi törvény is született, amely 1997 márciusától lépett érvénybe. Mára azonban a fegyvertartás problémája is nehezíti a vadállományban garázdálkodó rapsicok, azaz orvvadászok tettenérését. „Az úgynevezett megélhetési bűnözés kizárt” - szögezte le Nyúl Bertalan, hiszen drága eszközöket igényel a vadak utáni hajsza: dzsipre, fegyverre van szükség, aztán be a vadat a kocsiba, és köd előtte, köd utána.
Léteznek persze primitívebb módszerek is: dróthurok, agár, íj. Ha sikerül elkapni az illetőt, 2-3 évi szabadságvesztésre is ítélhetik. A bizonyítási eljárás azonban a törvény szigora ellenére nem könnyű. Bányai Ernő, a Gyulai Erdő- és Vadgazdaság fővadásza szerint gondot okoz az is, hogy gyakran a legális vadászat értékesítési útját járja be az illegálisan elejtett vadhús. Ha tehát az étteremben áfonyás őzgerincet rendelünk, képtelenség megállapítani, hol végződik a vadászoktól felvásárolt hús, és melyik falatnál kezdődik a vadorzók zsákmánya. Csak becslésekre hagyatkozhatunk - de ezek szerint a vadállomány mintegy egytizede válik évente orvvadászok zsákmányává. Gondos Gyula, a Baranya Megyei Vadásztársaságok Szövetségének elnöke szerint Magyarországon a legnépszerűbb célpont a vad húsa, jóllehet az agancskereskedelem is hatalmas hasznot hajthat - feltéve, hogy siker koronázza mind a szállítást, mind az eladást. A sikertelenség ugyanis ez esetben is húsbavágó lehet: jelentős pénzbírság, illetve börtön.


Vadorzók nyomai a Pilisben. Köd utánuk   Fotó: MTI

A tolvajt az alkalom szüli - a vadászok szerint nincs kiemelten veszélyeztetett térség, hagyományosan mindenhol megfordulnak rapsicok. Kiváltképp ősszel. Eldugott, apró falvak, illetve gyéren lakott területek előnyben. Bányai Ernő elmondta, hogy Magyarországon dámszarvasra, őzre, vaddisznóra és különféle apróvadra lőnek, a „ragadozókat” Nyúl Bertalan megfigyelése alapján a szarvasok vonzzák leginkább.
Remélhetőleg a gazdaságilag amúgy igen hasznos, vadászatra épülő turizmust sikerült szervesen beépíteni az alkalmazott természetvédelemnek ebbe az ágába.