Vissza a tartalomjegyzékhez


Kubai siker a röplabda vébén

A címvédő kubai válogatott nyerte csütörtökön a Japánban rendezett XIV. Női Röplabda-világbajnokság döntőjét. A közép-amerikai ország csapata a fináléban Kínát verte három játszmában. Az olimpiai és világbajnoki címvédő kubai női röplabda-válogatott története során harmadszor nyert vb-t, miután az oszakai döntőben 3-0-ra győzte le azt a kínai nemzeti együttest, amely Atlantában is hiába próbálta megállítani őket a fináléban.

A karibiak edzője, Antonio Perdomo 30 évig dolgozott segédedzőként, amíg végre szakvezetőként eljutott a világelsőségig. Ez a diadal a válogatott számára a triplázást jelentette, így Kuba felzárkózott a sportág eddigi legeredményesebb országai, a szintén legalább három vb-aranyérmet szerzett Szovjetunió (illetve Oroszország) és Japán mögé. Először 1978-ban győzedelmesked-tek, ezúttal pedig Regla Bell McKenzie, Regla Torres Herrera és Ana Fernandez Valle irányításával veretlenül végeztek a tornán.
A legutolsó mérkőzésen csak a második játszma befejezésekor volt okuk az izgalomra, de 14-14-es állásnál a kínaiak két hibát is elkövettek. Ráadásul az egyiket úgy, hogy nem értek bele egy kubai nyitásba, szélesnek gondolván azt. A harmadik szettben az ázsiaiak 12-7-re is vezettek, de a kubai válogatott sorozatban nyolc pontot szerezve fordítani tudott. (Hírügynökségek)