Vissza a tartalomjegyzékhez

BUSA VIOLA
Schröder feldühítette az angolokat

Gerhard Schröder német kancellár parlamenti székfoglaló beszédében többször is kitért az Európai Unióval kapcsolatos elképzeléseire. Mint kifejtette, a német politika központi kérdését képezi az Unióban való hatékony részvétel, ezért a jövő év első felében Németország mint az EU soros elnöke mindent meg fog tenni az integrációs folyamat előmozdítására és a politikai egység megteremtésére. A két órás beszédből kiderült, Schröder sokkal jobban támogatja az integrációs elképzeléseket, mint elődje. Kijelentési nyomán Angliában máris felerősödött az ország függetlenségéért aggódó euroszkeptikusok tiltakozása.


Poul Rasmussen dán miniszterelnök és Gerhard Schröder német kancellár. Példát mutatnak   Fotó: MTI

Az új kancellár kiemelte az egységes európai valuta bevezetésének fontosságát, és felhívta a figyelmet: a monetáris unió létrejötte immár egy megfordíthatatlan folyamat, és az integráció megteremtésének alaplépését jelenti. Az euro bevezetése lehetővé teszi majd a különböző árak és szolgáltatások összehasonlítását, és egyben speciális üzenete is van a nemzetek számára: a különutas politikának végleg lejárt az ideje. Schröder világossá tette - s ezzel a pénzügyi unió körüli politikai vitát is sikerült újból kiéleznie -, az egységes valuta fontos lépés az egységes politikai rendszer és az Európai Egyesült Államok megteremtésének útján. Az euro idővel a szuverén parlamentáris rendszerek gazdasági kérdésekre vonatkozó döntéshozatali jogát is megszüntetné.
Bár az új német államfő biztosította hallgatóságát arról, hogy a német kormány által elképzelt Európa nem helyettesítené vagy számolná fel a nemzeti hovatartozás érzéseit. Véleménye szerint Európában egy federális rendszer biztosítaná leginkább a „békét, a szolidaritást és a fejlődést”. Hozzátette: a szövetségi rendszer Németországban már kiállta a próbát.
Schröder ezen kijelentése nem aratott osztatlan sikert a brit euroszkeptikusok körében: a kancellár meggyőződését, hogy a német szövetségi rendszer a legjobb modell az Unió kialakításához, kifejezetten dühítőnek találják. William Hague, az uniós csatlakozást erősen ellenző brit Konzervatív Párt vezetője rámutatott: az egységes pénznem bevezetése és elfogadása Nagy Britannia függetlenségét veszélyezteti. Hague felhívást intézett a Monetáris Uniót támogató Tony Blairhez, és felszólította: játsszon nyílt kártyákkal, és tegye egyértelművé Nagy Britannia népe számára, hogy a font elhagyása alkotmányos következményekkel jár, és így az ország függetlenségét veszélyezteti. Blair, aki Schröder egyik legszorosabb európai szövetségesének számít, a német vezetővel tartott londoni sajtóértekezletén megerősítette: Európában egy anglo-német hatalmi bázis megteremtését tűzték ki célul. Bár a brit kormányfő korábban hangoztatta, az egységes pénzrendszer elfogadása csupán gazdasági kérdés, a német államfő beszédéből kiderült: a pénzügyi egységet a teljeskörű politikai egység fogja követni. Blair szóvivője elmondta, a kérdés nem az, hogy Nagy Britannia fog-e csatlakozni a monetáris unióhoz: a kérdés az, mikor fogja azt megtenni.
Schröder a pénzügyi kérdéseken kívül kitért még a munkanélküliség témájára is, és reményét fejezte ki, hogy az égető problémát sikerül európai szinten orvosolni: egy munkaügyi csomag kidolgozását helyezte kilátásba. A kancellár fontosnak tartja a környezetvédelmi modernizáció területén való szoros együttműködést is, és a mezőgazdasági politika európai szintű, gyökeres megváltoztatására kötelezte el magát és kormányát. Schröder kiemelte a franko-germán kapcsolatok fontosságát, melyben németország európai politikájának alapját látja, és mind szociális, mind kulturális szinten a kapcsolatok bővítését jelölte meg céljaként.