Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Éledőben a pánszláv eszme

Vojiszlav Seselj jugoszláv miniszterelnök-helyettes, a Szerb Radikális Párt vezetője Moszkvában felvetette, hogy Jugoszlávia csatlakozzék az orosz-fehérorosz unióhoz. A nyugaton háborús bűnösként számon tartott szerb politikust fogadta II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája, Gennagyij Szeleznyov, az Állami Duma elnöke, Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunisták vezére és az államfői posztra pályázó Jurij Luzskov moszkvai polgármester.

Miközben a Nyugat továbbra is lebegteti a Jugoszlávia elleni NATO-légicsapás lehetőségét, Luzskov szerint az orosz-fehérorosz szövetséghez való jugoszláv csatlakozás védelmet jelentene Belgrád számára. „Bármilyen Belgrád-ellenes akció egyben Oroszország és Belorusszia ellen is irányulna” - állítja Luzskov.
Az orosz katonai erő támogatásával Jugoszlávia sokkal sikeresebben szállhatna szembe a NATO katonai fenyegetésével - hangsúlyozta a moszkvai polgármester.
A jugoszláv miniszterelnök-helyettes szerint ez az unió nem csak a szláv népeket tömörítheti, hiszen Örményország, Grúzia, Kazahsztán, majd Románia, Bulgária, s végül Görögország és Ciprus is társulhat, s a szövetség ellensúlyozná a NATO és az Európai Unió erőit. Habár Jugoszlávia nem határos sem Oroszországgal, sem Fehéroroszországgal, kapcsolataik hagyományosan barátiak: „a szláv testvériségre”, a pravoszláv vallásra és Oroszország „geopolitikai érdekeire” vezethetőek vissza. Az orosz parlament határozatban biztosította támogatásáról Milosevicset. A Belgrád melletti kiállás ügyében még a liberális Jabloko szövetség tagjai is együtt szavaztak a szélsőséges nacionalista Vlagyimir Zsirinovszkijjal és a kommunista Vlagyimir Zjuganovval.
Habár az orosz külügyminisztérium egy képviselője sietett leszögezni, hogy a Jugoszláviával való tervezett szövetség nem része a hivatalos politikának, a szerbek orosz támogatása növekvőben van Oroszországban. A kormány ellenzi a NATO-akciót, s az elmúlt hetekben mintegy tízezer orosz önkéntes jelentkezett az ország minden részéről, hogy a szerbek oldalán részt vegyen a koszovói háborúban, amelyet Oroszországban sokan a szláv világ elleni támadásnak tekintenek.