Vissza a tartalomjegyzékhez

SZŰCS EMESE
Vizes milliárdok

Orbán Viktor miniszterelnök - szabolcsi tájékozódása után - Nyíregyházán bejelentette, hogy a védvonalak megerősítésére tervezett több tízmilliárdos kiadásnak a jövő évi költségvetésben meg kell jelennie. A tiszai gátak megerősítése hosszú távon 100 milliárd forintba fog kerülni. Az első ütemben - a következő négy évben - az illetékes minisztérium 20 milliárd forintot kíván erre a célra fordítani, ezen belül a tárca igénye jövőre 5 milliárd forint lesz.

A gazdasági kabinet ülésén a jövőre eredetileg tervezett 850 milliós kereten felül további 2 milliárd forintot csoportosítanak át megelőzési feladatokra.
A vízügyi tárca illetékese lapunknak elmondta, hogy az árvízi védekezésre szánt félmilliárdos összegből eddig 400 milliót már elköltöttek a szükséges intézkedésekre. Ez arra utal, hogy az eredetileg tervezett keretet a lassan levonuló ár költségei messze túl fogják haladni. Folyamatosan zajlik a belvíz és az árvíz okozta károk felmérése, valamint az érintettek kárpótlása - ám az erre vonatkozó számítások eltérőek. Németh László, az FVM tanácsosa szerint a gazdák bejelentései alapján szeptember 7-ig 1,87 milliárd forintot fizetett ki a földművelésügyi tárca. Annak ellenére döntöttek így, hogy az év elején csupán 700 millió forint állt rendelkezésre, amit a kormány további 1,5 milliárddal egészített ki. Szabadi Béla politikai államtitkár - 240 ezer hektáros területet ért belvízkár után - 2,4 milliárd forintos kártalanításról számolt be (900 milliót a tárca, a többit a költségvetés állta). A szakemberek szerint viszont az árvíz levonulása után a belvízkár sújtotta terület nagysága akár 80 ezer hektárral is növekedhet.