Vissza a tartalomjegyzékhez

SZÉCHEY NOÉMI
Megszületett a jövő évi adótörvény

Az Országgyűlés több heti vita után többségében változatlan formában elfogadta az adózás rendjéről szóló törvény módosítását. A legfontosabb módosítás az, hogy a jövő évtől - a járulékigazgatási reform részeként - az APEH szedi be a tb-járulékokat. Bekerült viszont a jogszabályba az a - több ellenzéki képviselő által vitatott - kitétel, amely szerint „az adójogviszonyban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni.” Ez a rendelkezés az adótörvények megkerülésének lehetőségét kívánja csökkenteni.

Az Országgyűlés a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása során elfogadta az úgynevezett A változatot. Ennek értelmében a jövő évtől kezdve egy és két gyermek esetében 1700 forint, kettő vagy több eltartottnál 2300 forint, súlyosan fogyatékos gyermek esetén pedig 2600 forint adókedvezmény jár a családoknak.
A keletkezett adóból nem lehet levonni az alkalmazotti, valamint a gyermekkedvezményt, mivel nem keletkezik elegendő adó. Az alkalmazotti kedvezmény (adójóváírás) az idei - bérhez mért - 20 százalékról 10 százalékra, felső határa pedig havi 4200 forintról 3000 forintra csökkent. Emellett egy fillér sem vehető igénybe egymillió forint feletti jövedelem esetén.
A társasági adótörvényben nem változik sem az adó mértéke, sem az adókedvezmények köre, sem az adóelőleg, illetve a fizetendő adó meghatározásának szabálya.
A jövedéki törvény módosítása szerint 1999. január elsejétől legalább 12 forint 50 fillérrel és 13 forinttal emelkedik az ólmommentes, illetve az ólmozott benzin ára literenként, a gázolaj pedig 9 forint 30 fillérrel kerül majd többe.
Csökkennek a kis- és középvállalkozások adminisztrációs terhei, ugyanis annak az adózónak, akinek a tárgyévet megelőző évben nem érte el az árbevétele a 3 millió forintot, csupán évente kell adóbevallást tennie. Megmaradt a gáz- és villanyközművek fejlesztésének áfa-mentessége, és a csatornázási beruházásoké is. A parlament döntése alapján a nulla kulcsos körben maradnak a gyógyszeralapanyagok, és a jövőben nem kell forgalmi adót fizetni az általános és középiskolai tankönyvek, valamint - a kormány elutasító véleménye ellenére - a csecsemőpelenka, továbbá a látás- és halláskárosultak számára készített eszközök után.
A kormány ez év december 31-ig rendelet keretében szabályozza az új lakás építése, illetve vásárlása esetén a jövő évtől járó - legfeljebb 400 ezer forint összegű - adóvisszatérítés módját.
Az Országgyűlés határozata szerint jövőre meg kell vonni a táppénzt attól a betegtől, aki az orvosi vizsgálaton nem vesz részt, illetve nem járul hozzá. Jó hír, hogy jövőre ingyenes fogászati ellátásban részesülnek a fiatalok középiskolás korig.
Jövőre 33 százalékra csökken a tb-járulék aránya, az egészségügyi hozzájárulás ugyanakkor 2100 Ft-ról 3600 Ft-ra emelkedik. Január 1-jétől az egyéni nyugdíjbiztosítási járulék 15-ről 11 százalékra, a nyugdíjbiztosítási járulék pedig két százalékkal, 22 százalékra csökken. Az egyéni nyugdíjbiztosítási járulék pedig 8 százalékra emelkedik.
A jövő évtől a cégautók használatából származó jövedelem után 25 százalékos adót, az osztalék és vállalakozói osztalék után pedig 35 százalékot kell fizetni.
Az illetéktörvényben elfogadott illetékemeléseket az értékviszonyok változásával, illetve az illetékbevételek reálértékének megőrzésével magyarázta a kormányzat. Így növekszik majd - többek között - a gépjárműszerzés tételes vagyonszerzési illetéke (a motor hengerűrtartalmának minden köbcentimétere után 10 forintra) és az egyes eljárási illetékek mértéke. A jogszabály viszont 50 százalékos, de legfeljebb 40 ezer forintos illetékkedvezményt nyújt a 35 éven aluliaknak az első lakás megszerzéséhez, amennyiben az ingatlan értéke nem haladja meg a 8 millió forintot.