Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Alibitárgyalás a 4-es metróról

„A főváros nem kér mást ettől a kormánytól a következő négy évben, mint jelenlegi áron 25 milliárd forintot négy évre elosztva a metróberuházás támogatásaként” - mondta Demszky Gábor kedden Járai Zsigmond pénzügyminiszterrel történt, egyébként eredménytelen alibitárgyalásként minősített találkozója után. Járai elmondása szerint elérte azt az eredményt, amit akart: tájékoztatta a főpolgármestert, hogy a kormány nem támogatja a metrót.


Demszky Gábor Budapest főpolgármestere. Mindent elkövetnek, hogy a létfontosságú beruházás időben megvalósuljon    Fotó: Vörös Szilárd

Járai kitart amellett, hogy lennének a földalattinál olcsóbb megoldások is, és a jelenlegi változat módosítására nincs felhatalmazása. A pénzügyminiszter elmondta: a kormány és az önkormányzat között számháború folyik a költségeket illetően. Járai szerint ugyanis a főváros rosszul számol, mert nem kalkulálja be a később visszafizetésre kerülő hiteleket. A pénzügyminiszter szerint a kormánynak az építés befejezéséig, azaz 2003-ig 45 milliárd forinttal kellene hozzájárulnia a beruházáshoz, míg utána - a hiteltörlesztés ideje alatt - további 75 milliárddal. A kormánynak tehát nem 25 milliárddal, hanem 120 milliárd forinttal kellene részt vennie az építkezésben. Járai magyarázata alapján a beruházás kamatostul „valószínűleg 300 milliárd forintra” rúg, amiből 160 milliárd a teljes beruházási költség folyó áron, 40 milliárd az áfa, a többi pedig a 15 éves hiteltörlesztésre jutó kamat. A metró tehát „luxus”, amire a kormánynak jelenleg nincs pénze. Demszky pedig a budapesti „közlekedési átokkal” kapcsolatban megjegyezte: „Mostantól mindenki, aki dugóban áll, nyugodtan arra gondolhat, hogy Orbán Viktor kormánya a felelős ezekért”.
Demszky az ügyben nehezményezi, hogy a költségvetés csak ebben az évben 25 milliárdot szán a millenniumi ünnepségekre és a tűzijátékokra, 20 milliárdot pedig a „titokminisztériumnak” „telefonlehallgatásokra és más elfogadhatatlan technikákra”. Járai válasza minderre csupán ennyi: „Úgy gondolom, az nem Demszky úr hatásköre, hogy a költségvetés különböző fejezeteinek kiadásai között átcsoportosításokat hajtson végre, úgyhogy én úgy vettem, mintha nem is mondta volna.”
A főpolgármester kijelentette: nem nyugszik bele a metróberuházás leállításába, és mindent el fog követni, hogy ez a főváros számára létfontosságú beruházás megfelelő időben megvalósulhasson. „A következő napokban Budapesttől fogok segítséget kérni, szakmai szervezetektől, érdekképviseletektől, kerületi önkormányzatoktól” - erősítette meg. Az építkezés egyik fő érintettje, a XI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete egyébként - pártállástól függetlenül - egyhangúlag igényli a metró megépítését.
A pénzügyminszter - aki a főpolgármestertől külön, saját szobájában nyilatkozott a sajtónak - kérte, hogy állítsák le a korábbi kifizetéseket és újabb munkát ne rendeljenek. Mivel Demszky Gábor nem adott erre utasítást, kifizetik az eddig teljesített munkák után járó bért (ez eddig 800 millió forintra rúg), és nem érvénytelenítik a már megkötött közel egymilliárdos szerződést.
Az Európai Fejlesztési Bank (EIB) 200 millió ECU-nyi kedvezményes kölcsönnel szándékozott támogatni a budapesti négyes metróvonal felépítését, s ebből 50 millió ECU-ről (55 millió dollárról) már létre is jött a szerződés. A bank szóvivője elmondta: a bank teljesen magyar belügynek tartja a budapesti négyes metró felépítését.
A szóvivő hozzátette azt is: az EIB igen jó tervnek tartotta az új metró építését, mert vitathatatlanok környezetvédelmi előnyei és egyúttal a lakosság életfeltételeit is javítaná.
Magyarország és az Európai Unió saját pénzintézetének (EIB) kapcsolatait nem rontja, hogy a magyar kormány elállt a budapesti metróéptéstől, és ez nem jár pénzügyi következményekkel sem. A bank küldöttsége a hónap végén szándékozik Budapestre utazni.
A bankszóvivő nyilatkozata alapján nem lehetetlen az sem, hogy a bank a kormány részvétele, illetve garanciája nélkül is benne marad a metróépítésben. Az EIB ugyanis nem feltétlenül dolgozik kormánygaranciával. A döntés nyilvánvalóan a hó végi tárgyalásoktól függ.