Vissza a tartalomjegyzékhez

RÓTH ISTVÁNNÉ
Akinek gondja van a holnapra
Beszélgetés Kiss Attila biztosítási szakemberrel

Az elmúlt néhány évben igen erőteljes fejlődésnek indult a magyar biztosítási piac. 1997-ben gyorsabban fejlődött, mint a nemzetgazdaság. A díjbevétel (az 1996-os adatokhoz képest) 28 százalékkal 195 milliárd forintra nőtt, ráadásul a közelgő Európai Uniós csatlakozás rásegít erre a folyamatra - nyilatkozta lapunknak Kiss Attila, a Generali Budapest Biztosító Rt. megyei értékesítési igazgatója.

- Ön szerint milyen hatással lesz a magyar biztosítási piacra az euro bevezetése?
- Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz számunkra mindenképpen az életszínvonal emelkedését jelenti, gazdasági fejlődést, növekedést von maga után, hiszen az ország gazdaságát egy magasabb szintre emeli. A biztosítások szempontjából várhatóan nagyon nagy nyereségre fognak szert tenni azok az emberek, akiknek az idő tájban jár le a biztosításuk, amikor az euro megjelenik. Ekkor ugyanis hatalmas reálérték-növekedés fog bekövetkezni.
- Sok tévhit kering a biztosítások kockázatosságáról…
- Bizonyos mértékben biztosításba fektetni a megtakarított pénzt biztonságosabb, mint a banki befektetések. A világ minden táján, így Magyarországon is, a biztosító társaságok nemzetközi érdekeltségű szövetségekbe tömörülnek, és esetleges tönkremenetelükkor egymásnak szolgálnak fedezetül. A biztosítók ugyan 1-2 százalékkal alacsonyabb kamatot fizetnek, és a banki befektetésekre állami garancia van, de ennek ma Magyarországon mindössze 2 millió forint a felső határa.
- Milyen különbségeket lát a hazai és a nyugati biztosítási kultúra között?
- Sajnos Magyarországon az emberek többsége még mindig a régi CSÉB-rendszerben gondolkodik, ahol a biztosító kis befizetésre kis szolgáltatást nyújtott, ami nem is volt arányos a befizetéssel. Ezért az emberek nem látták értelmét annak, hogy biztosításokkal foglalkozzanak. A rendszer logikátlanul volt felépítve, így nem igazán működött. 1989-ben, amikor a külföldi biztosítók is megvethették lábukat a magyar piacon, elhozták magukkal a nyugati kultúrának azt a részét, amiben a biztosító szolgáltatóként van jelen, egy bizonyos fajta biztonságot hozva létre az életünkben, és a befizetett éveink ellenében magasabb összeget garantál nekünk. Nyugaton a kórházakban (teljesen elfogadottan) jelen levő biztosítóknál az emberek már a gyermekük megszületése pillanatában gondoskodnak jövőjükről. De leginkább az előtakarékossági jelleget emelném ki. A nyugdíjpénztár abszolút része a nyugati társadalmaknak, nem is működhetne másként.
- Magyarországon melyek a legkedveltebb biztosítási formák, és kik kötik ezeket?
- Jelenleg az életbiztosítások uralják a piac 90 százalékát, és mivel nagy a kreativitásuk, bármilyen korosztálynak ajánlhatók. Két réteg van ma Magyarországon, akik ezeknek a biztosításoknak a többségét kötik. Egyrészt a pályakezdő korosztály, az új házasok és a fiatalok, másrészt a 35-40 év közötti korosztály. A fiatalok a saját maguk életének biztosításán keresztül a gyermekeikről kívánnak gondoskodni.
A leépülő társadalombiztosítási rendszer következtében harmadik elemként az állam és az ügyfél közé belépett a biztosító, így a magánnyugdíj-pénztár intézménye. Ez leginkább a 35-40 év közötti korosztályt érinti, akik nyugdíj-előtakarékossági biztosításokat kötnek. A futamidő végén három lehetőség közül választhatnak: vagy azonnal egy összegben felveszik a pénzüket vagy egy bizonyos időn belül, vagy esetleg életük végéig életjáradékot kapnak. Erre azért van szükség, mert jelenleg a nyugdíjpénztár minimum 10 évi tagság és rendszeres befizetés után szolgáltat. A kettő együtt, a nyugdíjpénztár és nyugdíj-előtakarékossági biztosítás, egészen biztosan garantálja azt, hogy nyugdíjas éveikben nem lesz problémájuk.