Vissza a tartalomjegyzékhez

BOR GABRIELLA, AZ IE-NEW YORK BRÓKER ELEMZŐJE
Bátortalan optimizmus

Míg a múlt hét közepéig töretlen volt a részvényárfolyamok emelkedése, addig csütörtökre megtört a lendület, és három kereskedelmi nap leforgása alatt mintegy 500 pontot (közel 10 százalékot) esett a piaci portfóliót képviselő BUX index. Így a csütörtöktől csütörtökig tartó egy hét leforgása alatt 376 pontot veszítvén értékéből, 5578 ponton zárt a tőzsde hivatalos indexe.

A bizonytalanná vált nemzetközi helyzet éreztette hatását a magyar részvénypiacon is, a forgalom a korábban jellemző átlagos értékek alatt alakult. A befektetők kivárnak, ugyanis számos meghatározó vállalat (például az OTP Bank, MOL, TVK) gyorsjelentése egyelőre még várat magára, ráadásul nemzetközi fronton is izgalmas eseményeknek nézhetünk elébe.
Míg az elmúlt hetek során a részvényárak emelkedésében az európai kamatcsökkentések jelentős szerepet játszottak (a múlt héten a portugál, a svéd, a dán, a spanyol és az angol jegybank is enyhített monetáris politikáján), addig mostanra ismét előkerültek a válság negatív hatásait firtatók aggodalmai. Így az Egyesült Államokban - bár a fogyasztás gyengülésére utaló számok láttak napvilágot, valamint a statisztikák szerint az export és az új munkahelyek száma is csökken - a jövő keddi FED-üléssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A befektetők bizonytalanságát csak tovább fokozza az orosz fizetési moratórium lejárásának vészes közelsége, ugyanis kérdéses, hogy a bankok képesek-e törleszteni adósságaikat. Nem fizetés esetén pedig Oroszország megítélésében további romlásra lehet számítani.
A BÉT részvénypiacára a nemzetközi fejleményeken túl a repo-csökkentés és a vállalati eredményekkel kapcsolatos várakozások is kihatottak. A Magyar Nemzeti Bank szerdai lépése, melyben a kamatok 0,25, illetve 0,5 százalékos csökkentéséről döntött - bár nem éreztette hatását sem a részvény-, sem az állampapírpiacon - mindenképpen jelzésértékű. A helyzet stabilizálódását látva a piaci szereplők további mérséklésre számítanak, az optimizmust a kedvező inflációs számok is alátámasztják. A tőzsdén jegyzett vállalatok közül (a teljesség igénye nélkül) csütörtökkel bezárólag a MATÁV, a Richter, az EGIS, a NABI, a Mezőgép és a Pick hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves eredményszámait. Általánosságban elmondható, hogy csalódást sem negatív, sem pozitív értelemben egyik sem okozott, ugyanis az évközi tájékoztatási kötelezettség és a cégekkel kapcsolatot tartó elemzők révén a várakozások már korábban úgymond beépülhettek az árfolyamokba. Az EGIS és a Richter - az előbbi cégek közül az orosz válság által igencsak érintettek - részvényeinek tőzsdei megítélése már eleve tükrözte a várakozásokat.
Az árfolyamok lemorzsolódása nem meglepő, ugyanis az elmúlt hetekben történt 50 százalékos árfolyam-emelkedést követően természetes egy kisebb visszaesés. Kedvező hírek híján pedig a piaci szereplők a legkisebb negatívumra is érzékenyebben reagálnak - ilyen helyzetekben.

A BUX változása 1998.10.12.-11.12.