Vissza a tartalomjegyzékhez


Magyar vélemények New Yorkból

Dr. Regős Péter újságíró, az egykori budapesti Kurír New York-i tudósítója és a torontói „Menora” című hetilap főmunkatársa:
„A republikánusok belső válságba kerültek, amely rendkívül összetett és szerteágazó. Jóllehet Amerika két-évszázados történelmében az a ritka helyzet állt elő, hogy a törvényhozás mindkét házában ugyanaz a párt került többségbe, mégsem bíznak magukban, mintha kisebbségi érzésük lenne. Ennek egyik legkézzelfoghatóbb jele, hogy most, amikor a demokraták egy árnyalattal előrébb léptek, a republikánusok rögtön nekitámadtak saját vezetőjüknek.
A demokratáknak az volt a legnagyobb győzelmük, hogy a választópolgár nem tulajdonított akkora jelentőséget Clinton magánéleti tevékenységének, mint amire a republikánusok számítottak. A választópolgár úgy érezte, hogy a Clinton körül kialakult konfliktus magánéleti jellegű, és nem lehet szerves része egy választásnak. Ebben az is szerepet játszott, hogy a választók nagy része úgy vélte, Clinton jó munkát végzett mint elnök. Magasabb pontszámmal jutalmazták az aktivitását, mint a republikánusok ellenvéleményét. A legnagyobb meglepetést számomra az adta, hogy a választópolgár nem mérlegelte D’Amato szenátor 18 éves munkásságát. D’Amatónak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a svájci bankok a holocaust során birtokukba került aranyat és egyéb értéktárgyakat, illetőleg azok ellenértékét, avagy részleges értékét hajlandók voltak visszaadni a zsidó szervezetek képviselőinek.”

Hontváry Mihály, egy nagy Wall Street-i részvénycég egyik igazgatója:
„A Republikánus Párton belül folyó válság kérdésében az az érzésem, hogy a párt túlságosan nagy súlyt fektetett az elnök szexuális életére. Inkább azt kellett volna hangsúlyozni, hogy bizony Clinton hamisan esküdött, és mint a legmagasabb társadalmi állást betöltő embernek, neki kellett volna mindenkivel betartatni a törvényeket. Miért látom ezt így? Azért, mert ha a jó és rossz között nem vagyunk képesek különbséget tenni, akkor miként tudjuk a gyerekeinknek megtanítani a jót és a rosszat. Nyolcezret is kitesz azoknak a száma, akik börtönben vannak azért, mert hamisan esküdtek vagy hamisan tanúskodtak. Ha bármelyikünk felelős állásban ilyet követett volna el, minden bizonnyal megbüntették volna.”

Kovács István, New York-i főkonzul:
„Ha az Egyesült Államok kiegyensúlyozott külpolitikát és gazdaságpolitikát tud folytatni, az természetesen hatással van a világ politikájára, biztonságára, gazdaságára. Magyar vonatkozásban ez azért nagyon fontos, mert Amerika jelentős beruházó Magyarországon. Több mint ötmilliárd dollár befektetéssel vannak jelen az amerikai cégek hazánkban, így komoly érdekünk fűződik ahhoz, hogy ez az érdeklődés térségünk, de különösen Magyarország iránt a jövőben is megmaradjon.
Pataki kormányzó úrral a kapcsolat természetesen minden szinten kiváló, nemcsak államközi és hivatalos szinten. Mivel az utóbbi időben gyakran járt Magyarországon, így Kisvárdán, Aranyosapátin, Nyíregyházán és Budapesten is jól ismerik. Biztos vagyok ben ne, hogy az otthoniak, akik megyéjük vagy városuk szülöttjének tartják a családját, azok mint lokálpatrióták örültek, hogy újra egy magyart választottak meg. (Márer György, New York)