Vissza a tartalomjegyzékhez

BÁN KINGA
Rémület napjai

Kísértetiesen hasonlít egymáshoz az a két gyilkosság, amit az elmúlt napokban követtek el a főváros VIII., illetve XIII. kerületében. Az áldozat mindkét esetben fiatal bolti eladónő, akiknek életét késsel oltották ki. Az egyik esetben tíz perc alatt elfogták a gyanúsítottat, aki drog hatása alatt volt.

Tíz perccel a bűntett elkövetése után tartóztatta le a rendőrség a november 7-i gyilkosság elkövetőjét A gyanúsított éppen a vért mosta le magáról a helyszíntől mindössze 800-1000 méterre lévő Szigony utca egyik lakásában. A házban megtalálták azt az élelmiszerboltból származó kenyérvágó kést, amivel valószínűleg elkövette tettét. Bár a férfi még nem vallott, ez a rendőrség szempontjából nem is lényeges, hiszen a bizonyítékok és a szakértői vélemények teljesen egyértelműek - tájékoztatta lapunkat Dézsi Mihály, a BRFK sajtóosztályának szóvivője, aki elmondta, hogy a gyilkosság idején a férfi kábítószer hatása alatt volt.
Rá két napra a Hollán Ernő utca 9 szám alatti játéküzletben történt a következő gyilkosság, amelynek áldozata egy 34 éves családanya volt. Nem sokkal a holttest megtalálása után a rendőrség egy közeli mulatóhelyen letartóztatott egy férfit, akinek a ruhája tiszta vér volt - mint később kiderült: a sajátja. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz az ügyben, és 500 ezer forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A rendőrség az eredményes nyomozás érdekében tanúként keresi azt a 25-35 éves, mintegy 180 centiméter magas, vékony testalkatú, rövid szőkésbarna hajú, keskeny arcú férfit, aki a bűncselekmény idején a helyszín közelében tartózkodott. A keresett férfi bajuszt, szakállt, szemüveget nem viselt, és szürke vagy kék színű szövet anyagú dzseki volt rajta.
Gáspár Judit addiktológus és pszichológus lapunknak elmondta: nagyon ritkán követnek el kábítószerfüggők gyilkosságot, stílusukhoz inkább a kocsi-feltörések és bolti rablások illenek. Az ilyen módon történő pénzszerzésnek az az oka, hogy az erősen drogfüggőknek rengeteg pénzre van szükségük - példának okáért 1 gramm heroin ára legalább 10 ezer, de inkább 15 ezer forint, és egy heroinistának 1,5-2 gramm anyagra van igénye - így könynyen kiszámíthatjuk, mennyi jövedelemre lenne szüksége egy hónapban -, viszont állapotuk és a társaságban tomboló divat miatt nem dolgoznak.