Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Ne légy ellenséges: magadnak ártasz!

Az agresszíven ellenséges embereknek gyakran magas a koleszterinszintjük - állapították meg amerikai kutatók. A „magukban dühöngőket” vizsgálóik szerint nem fenyegeti ez a veszély, azonban azok, akiknek arcára is kiül az agresszivitás, alaposan veszélyeztetettek. A vizsgálatban 77 egészséges fiatal nő viselkedését figyelték 18 és 26 év között. Azok, akik viselkedésük és a kitöltött kérdőívek alapján gyakran voltak „ellenséges” beállítottságúak, magasabb vérkoleszterinszinttel „bűnhődtek”, s az úgynevezett „rossz” - LDL - koleszterinjük volt magas. E tekintetben különbség mutatkozott azok között, akik elnyomták, illetve akik kimutatták haragjukat: előbbieknél ugyanis nem tapasztaltak magasabb vérzsírszintet. A kutatócsoport egyébként úgy találta, hogy az ellenséges magatartású egyéneknek gyakrabban vannak egészségtelen szokásaik is, így például gyakrabban dohányoznak, illetve mérték nélkül étkeznek. (MTI)


Még egy öreg a Föld körül

Egy 74 éves férfi egyedül szándékozik megkerülni a Földet. David Clark olyan utazó, aki még a világ legidősebb asztronautáját, a 77 éves John Glennt is fel tudta lelkesíteni. Clark egy világkörüli tengeri utat tervezett, melyet egyedül tenne meg és úgy tervezi, hogy két évig tartana. Ha sikerrel jár, ő lesz a világ legidősebb embere, aki egyedül hajózva kerülte meg a Földet. A nős, nyugdíjazott, San Francisco Bay-ben lakó férfi munkakalandnak tekinti nagyszabású utazását, s az út egyhangúságát saját klarinétjátékával kívánja enyhíteni -helyesebben az úton gyakorolna-, majd a különböző nagy kikötőkben klarinétozásból befolyt összegből egyenlítené ki költségeit. Attól sem esik kétségbe, hogy valójában nagyon kevés a hajós tapasztalata, de annál erősebb a meggyőződése. (CNN)


Olvasgatnak vezetés közben

Mindent, aminek semmi köze a vezetéshez. Egy, a vezetési szokásokat vizsgáló friss amerikai felmérés kimutatta, hogy a fogak fogselyemmel való tisztogatása, a sminkelés vagy a borotválkozás mind részét képezik egy átlag amerikai reggeli csúcsban eltöltött, idegölő autóvezetésének. A vizsgálati személyek 46 százaléka beismerte, hogy olvasással csapja agyon az időt a forgalomban, a válaszadók egynegyede viszont inkább átöltözik, ha dugóba kerül. A megkérdezett nők 46 százaléka kifesti magát a volán mögött, a férfiak 17 százaléka nyakkendőt köt. A felmérésből az is kiderül, hogy minél idősebb valaki, annál kevesebb a valószínűsége, hogy nem a vezetésre figyel a kormány mögött. Az idősebb embereknek ugyanis nagyobb koncentrációra van szükségük. (USA Today)


Szólj rám, ha hangosan énekelek…

Különös módját választotta a fájdalomcsillapításnak egy angol hölgy. Rosemary Owen annyira félt a nagyobb orvosi beavatkozások során alkalmazott altatástól, hogy úgy döntött, megteszi egy-két zeneszám is helyi érzéstelenítéssel kombinálva. Mihelyst az orvosok vésőt ragadtak, a hölgy azonmód rázendített Pavarotti és Andrew Lloyd Webber néhány örökzöld slágerére. A csípőműtét végéig sor került többek között az „Emlékek”, a „Ne vágj már ilyen képet” és a „Ne sírj értem, Argentína” címűekre is. A megkönnyebbülés valószínűleg kölcsönös volt az operáció végeztével… (Telegraph UK)