Vissza a tartalomjegyzékhez


Állatok a parlamentben

Az ausztrál politikai élet sem fenékig tejföl. A parlament vad és piszkos játszmák színhelye, ahol a résztvevők néha emberi mivoltukból kivetkőzve jelennek meg. A szó legszorosabb értelmében. A felső fórumnak tíz éve otthont adó canberrai országház épületébe ugyanis lassan egész vadállatsereglet költözik. A biztonsági előírásoknak fittyet hányva kenguruk, vadmalacok, oposszumok, nyulak, kígyók és madarak tömkelege lepi el folyamatosan a politika házát. „A kenguruk gyakori vendégek és a találkozást általában a miniszterek autói bánják” - nyilatkozta Peter Mills vadőr a Reuters riporterének. A parlament épülete Canberra szívében, a Capital Hillen található, félig a domb gyomrában, az ausztrál bozóttól körülövezve. A zöldellő gyep által takart tető és a nagy kiterjedésű kertek a helyi és időszakosan itt tartózkodó állatok kedvelt találkahelyei. Szarkák, hangyászsünök és különféle tollas teremtmények tévednek be jobbára a központi terembe, ahonnan a biztonsági őrök változatos étkekkel próbálják őket kicsalogatni. Egy-egy madár a kandallóban vagy a frissen manikűrözött pázsiton átgázoló kengurucsapat már szinte mindennapos látványnak számít. Olyannyira, hogy ez utóbbiakat (szám szerint 57 darab erszényes) Ausztrália alkotmányos uralkodója, a brit királynő név szerint is ismeri.
(Méreg)foga fehérjét pedig nem csak az ellenzék mutatja ki. A domb oldalán időnként valódi hüllők sütkéreznek a forró ausztrál nap alatt.
Bár az épület javarésze a föld felszíne alatt található, a fényesen kivilágított előcsarnok és a zászlótartó rúd éjszakánként mágnesként vonzza a bogong-molyokat. E nagytestű rovarok a házban azután elpusztulnak, eltömítve a világítóberendezéseket.
Az efféle bonyodalmakat elkerülendő, mára már alacsonyabb fényerejű lámpákat használnak. Dicséretes erőfeszítéseik ellenér e az épületben továbbra is szimbiózisban élnek a honatyák és a fauna, ahogyan arra a kertészek lényeglátóan rávilágítanak: „Ha valami ide akar költözni, az ide is fog.” (Reuters)