Vissza a tartalomjegyzékhez


Magzatvédő vitamin

Európában száz gyermekből négy születik súlyos, maradandó fejlődési rendellenességgel. A mai magyar gyakorlat szerint a kötelező szűrés alkalmával diagnosztizált beteg magzatok édesanyjának felajánlják az abortusz lehetőségét. Ennél azonban korábban is lehet cselekedni az egészséges bébik érdekében - legalábbis ezt mutatták a hazánkban Dr. Czeizel Endre által vezetett kísérletek, amelyek az ún. magzatvédő vitamin hatását vizsgálták. A terhesség harmadik és nyolcadik hete között igen jelentős, vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény 94 százalékban védte ki a rendellenességek kialakulását. Az eredmény figyelemre méltó, a hatásmechanizmus egyszerű: a fehérjelebontás során képződő toxikus anyagtól egy génhiba miatt minden ötödik ember szervezete nem tud megszabadulni. Ez az anyag, a homocisztein, felhalmozódva károsodásokat okoz a magzatban. A génhiba ellenére azonban gond nélkül lejátszódik az egészséges biológiai folyamat, ha elegendő B6, B11 és B12 vitamin van a szervezetben. A többek között Magyarországon is végzett kísérletek eredményei olyan hatással voltak a nemzetközi szervezetekre, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonnal felvette céljai közé, hogy minden anyuka hozzájuthasson a magzatvédő vitaminhoz.
A fejlődési rendellenességgel született babák nagy többsége szegény családokba születik, ezért külön problémát okoz a vitamin eljuttatásának módja az anyákhoz. Táplálékkal a szükséges mennyiséget nem lehet elfogyasztani: ahhoz napi több tucat adag spenótot kellene megenni. A vitamintabletták ajánlása nem elég hatákony módszer, hiszen ezek pontosan az alacsonyabb társadalmi osztályokat, a tájékozatlan gyermekvállalókat nem érik el, nem is beszélve arról, hogy a készítmény szedését a tervezett fogamzás előtt egy hónappal tanácsos elkezdeni, sok terhes asszony pedig ennél jóval később jelenik meg először orvosnál. Ezt felismerve az amerikai kormány kötelezővé tette a kenyérliszt B-vitaminnal való dúsítását, így - akarva-akaratlan - valóban megeszik a tengerentúli kismamák a szükséges mennyiséget.
Mindezzel azonban még nem merült ki a B6, a B11 és a B12 vitamin jótékony hatásainak sora. Bizonyítottan csökkentik az érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét, és feltételezések szerint a rákos megbetegedésekre is hatással vannak, sőt még a depressziós állapotok megelőzésében is szerepük lehet. Nem véletlen, hogy az amerikai intézkedést Hillary Clinton az oltások bevezetésének jelentőségéhez hasonlította.