Vissza a tartalomjegyzékhez

RUFF GABRIELLA
Képünkön a bőr

Melyik nőt ne érdekelné bőrének egészsége, szépsége? A Kozmetikus Ipartestület által nemrég megrendezett Kozmetikai Konferencián kaptunk pár ötletet a szakértőktől a szépségápoláshoz.

A rendezvény résztvevőit többek között a pattanások kezelésének rejtelmeibe avatták be. Mi is okozza ezeket az igencsak látványos és ráadásul fájdalmas dudorokat? Vannak, akik a bőr alapos tisztításának hiányát emelik ki, mások a lúgos szappanokat okolják, megint mások a táplálkozás hatásait emlegetik. Ez utóbbi ok minden bizonnyal erősen befolyásolja bőrünk állapotát, de hogy valójában mit nem kellene ennünk ahhoz, hogy tiszta maradjon az arcunk, azt még a szakemberek sem tudják biztosan. Egyes vélemények szerint a halban, a szárnyas húsokban rejlő rostok, valamint a zselatin lebontása rendkívül nagy megterhelést jelent szervezetünk számára, amely a bőr satnya állapotában ütközik ki. A pattanások kezelésére - mind kozmetikusoknak, mind házi ápolásra - kizárólag finom anyagok ajánlhatók, és nem egyértelműen káros a szappan használata sem, hiszen annak szarupuhító hatása van. A bőrnek ez a felső rétege ugyanis meggátolja, hogy a jótékony hatóanyagok felszívódjanak a bőr mélyebb rétegeibe - tudtuk meg. Komolyabb bőrbetegségek, ekcémák esetén hatékony segítséget jelenthetnek az alkalikus gyógyvizek, mint például a hajdúszoboszlói. A pattanásos bőrön ugyan javíthatnak a fogamzásgátló tabletták, azonban igen erőteljes beavatkozást jelentenek, és esetleges káros hatásuk - koraszülésre való hajlam - miatt semmiképpen sem ajánlottak.
Szintén sokakat érintő probléma a cellulitis vagy narancsbőr. Korábban ez a jelenség természetes dolognak számított, a közfelfogás szerint egy nő narancsbőr nélkül nem is volt igazán nő. Manapság azonban már ezt (a női kötőszövet felépítésének sajátossága miatt kialakult) apró „szépséghibát” is tudják kezelni. A göttingeni egyetem neves kutatóintézetének kísérletsorozata azt mutatta, hogy a cellulitis összefügg a magas koleszterinszinttel és a kezdeti visszérproblémákkal is. A kutatók által kidolgozott differenciált cellulit-terápia nagy hatékonysággal kezelte a legtöbb esetben szerzett, tehát mesterségesen bejutott hormonok által előidézett kötőszöveti gyengeséget. A terápia a nyirokáramlás fokozásával, a tisztítással kezdődik, ami által a kötőszövetek anyagcseréje megélénkül. A következő fázis a zsíranyagcsere aktiválása, azaz a fölösleges kilók leadása, a harmadik lépcső pedig a kötőszövet feszességének helyreállítása ún. vákuummasszázs segítségével. A terápia legnagyobb sikerének azt tartják a német szakemberek, hogy általa a nők önértékelése (body image-e), hangulata javul. Hívhatjuk akár body image-nek vagy bármi másnak - pattanás ide, narancsbőr oda-, mégiscsak az a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat a bőrünben.