Vissza a tartalomjegyzékhez

RAMOR FRIGYES
Keményít az iraki diktátor

Az iraki parlament rendkívüli ülésén fogadta el az ország vezetésének azt a döntését, hogy sokak szerint Szaddám Huszein iraki diktátor eddigi legmerészebb lépése volt, amikor bejelentette: országa megszakít minden kapcsolatot az ENSZ iraki tömegpusztító fegyverek felszámolását ellenőrző bizottságával. A bagdadi rádiónak adott interjújában Taha Yassin Ramadan iraki alelnök az iraki vezetés lépését az Egyesült Államok hitető viselkedésére való válasznak nevezte.


Vlagyimir Zsirinovszkij és Szaddám Huszein Bagdadban.     Fotó: MTI

„Irak elfogadta a Biztonsági Tanács döntését, annak ellenére, hogy az példa nélküli a nemzetközi kapcsolatok történetében és hatalmas áldozatot rótt az iraki nemzetre. Mindezt annak reményében tettük, hogy az ENSZ - látva az iraki rugalmasságot és diplomáciai készséget - a szankciókat feloldja. A tapasztalat azonban keserű: az Egyesült Államoknak és bérenceinek esze ágában sincs csökkenteni az Irakot sújtó embargót” - mondta az alelnök.
A ENSZ Biztonsági Tanácsa az iraki döntést a Kofi Annan ENSZ főtitkár és Tariq Aziz megbízott iraki miniszterelnök által aláírt egyezmény botrányos megszegésnek nevezte. Ez a dokumentum biztosította a jogot az akkor kinevezett különleges ENSZ- bizottságnak, hogy felügyelje Irak területén a tömegpusztító fegyverek és nagy hatótávolságú rakéták leszerelését.
Richard Butler, az ENSZ fegyverzet-ellenőrző bizottságának vezetője a mostani krízist a legkomolyabbnak nevezte Irak és a Biztonsági Tanács kapcsolatában, és az NBC televíziós társaságnak adott interjújában így nyilatkozott: „A tanácsnak kötelező tartania magát a nemzetközi joghoz. Ha Irak megtagadja az együttműködést, a Biztonsági Tanácsnak fontolóra kell venni, melyek azok a legális lehetőségek, amelyekkel Irakot a jó útra lehet téríteni.”
Bagdad úgy tűnik, nem tart az Egyesült Államok fenyegetéseitől. Taha Yassin Ramadan így nyilatkozott: „Mitől is tartanánk? Amerika nyolc év óta fenyegeti Irakot. Már kiismertük őket. Emellett az iraki parlamenti döntés mögött ott áll az iraki nemzet is.”
Szaddám Huszeint támogatásáról biztosította Vladimir Zsirinovszkij orosz szélsőjobboldali vezető is, aki egy orosz küldöttség tagjaként utazott Bagdadba.