Vissza a tartalomjegyzékhez

SCHMIDT BARNA
Gyilkos ár Németországban


Víz alatt a Rajna-völgy falvai    Fotó: MTI

Nehéz napokon van túl a német lakosság egy része. Az elmúlt hétvégén lehullott csapadék tovább növelte az október utolsó napjaiban megáradt német folyók vízszintjét. A Mosel, a Rajna, és a Saar környékén, valamint Alsó-Szászországban több város mélyen fekvő részei víz alá kerültek. A Rajna és a Mosel találkozásánál fekvő Koblenzben a rakparti utak vízben állnak, Saarbrückenben a Saar áradása miatt lezártak néhány alagutat és városi autópályaszakaszt, mert a helyenként egyméteres vízben már lehetetlenné vált a közlekedés. Bonnban a Rajna-parti sétaúton csak gumicsizmában lehetett járni. Sokan guminadrágban indultak el otthonról munkahelyükre, vagy egyszerűen felfújható gumicsónakon tették meg az utat.
A lakosságnak most volt ideje felkészülni a természeti csapásra, nem úgy, mint 1993 decemberében. Hogy a nagyobb károkat elkerüljék, sokan homokzsákokkal vették körül házaikat. Az anyagi kár ennek ellenére is több tízmillió márkában mérhető. Csupán Kölnben 25 millió márkás kárt okozott a kiáradt Rajna.
Halálos áldozatai is vannak az árvíznek, köztük számos gyermek. Még az áradások kezdetén Würzburg közelében a Majna folyóba esett egy kétéves kisfiú. Nem messze ettől a helytől egy megáradt patak partján láttak utoljára két ötéves kisfiút társai az alsó-szászországi Hornburgban. A keresés eddig egyik esetben sem vezetett eredményre. A Frankfurthoz közeli Veitschöheim községben az áradás áldozata lett a mindössze két esztendős Patrick is. A kisfiú, aki édesapjával és kutyájával sétált a Majna partján, előreszaladt, majd kis idő múlva csak a kutya tért vissza a kétségbeesett édesapához. Az áradás azonban a felnőtteket sem kímélte: mentési munkák végzése közben lelte halálát egy 37 esztendős tűzoltó, aki a vízelvezetőbe zuhant.