Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Arafat széke inog

Több területen is késik palesztin részről a Wye folyó partján aláírt egyezményben vállalt kötelezettségek teljesítése. A legkritikusabb feltétel harminc terrorista letartóztatása, akik összesen mintegy száz izraeli haláláért felelősek. Bizonytalan továbbá a Palesztin Nemzeti Tanács összehívásának időpontja, amelynek feladata lenne, hogy eltörölje a szervezet alapokmányának az Izrael megsemmisítésére vonatkozó cikkelyeit. Ez utóbbi immár öt éve várat magára. Csalódás érte Jasszer Arafatot is, aki arra számított, hogy spanyolországi útjáról hazatérve különgépe már az új gázai nemzetközi repülőtéren landolhat. Az izraeli kormány azonban a biztonsági garanciák hiánya miatt egyelőre nem adott engedélyt a légikikötő megnyitására.


János Károly spanyol uralkodó Jasszer Arafattal   Fotó: MTI

Jasszer Arafat Madridban tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy a harminc palesztin bűnöző közül tizenkettőt sikerült már kézrekeríteni. Háziőrizetben van továbbá Ahmed Jasszin sejk, a Hamasz terrorszervezet alapítója is. Izraeli részről hangsúlyozzák, hogy nincsenek bizonyítékok arra, hogy a terroristákat ténylegesen be is börtönözték volna.
Arafatnak egyébként jó oka lehet arra, hogy siettesse a leszámolást a szélsőségesekkel, mivel az utóbbi hetekben megsokasodtak az ellene irányuló fenyegetések. Előbb az iráni elnök minősítette árulónak az izraeliekkel kötött egyezmény miatt, majd a libanoni Hezbollah terrorszervezet „ítélte halálra” a palesztin vezetőt. Tajeb Abdel Rahim, a Palesztin Hatóság főtitkára szerint Irán támogatását élvező iszlám fegyveresek gyilkosági kísérletek sorát készítették elő az elmúlt hónapokban Jasszer Arafat ellen, ezeket azonban a palesztin biztonsági erők rendre meghiúsították. Időközben palesztin részről hivatalosan cáfolták azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Arafat megrendült egészségére hivatkozva februárban lemondana.
Netanjahu helyzete sem tűnik könnyebbnek. A jobboldalt nem elégítette ki Ariel Saron külügyminiszteri kinevezése, és a héten tartott bizalmi szavazáson csak néhány arab képviselő szavazata mentette meg a kormányt. A közel-keleti helyzetet még bizonytalanabbá teszi Huszein jordán király egyre súlyosbodó betegsége. Az izraeli Jediot Ahronot értesülése szerint az amerikai rákterápia befejezése után az uralkodó nem valószínű, hogy hazatérve be tudja tölteni hivatalát. Sokan attól tartanak, hogy a több mint negyven éve hatalmon lévő Huszein király utódlása sok, eddig visszafojtott feszültséget hozhat felszínre Jordániában.