Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Óhajok és kívánságok

Még nem is került a parlament elé a jövő évi költségvetés, de az ellenzéki pártok és a gazdaságkutató intézetek máris kifejezték bírálatukat. Az elmarasztaló érveket egyrészt a választási ígéretek elmaradása, illetve a kifejezetten azokkal ellentétes tételek, valamint a túltervezett bevételek miatt sorakoztatták fel. Az ellenzék nemcsak bírálja a költségvetést, hanem előre eldöntette, hogy nem is fogja megszavazni.


Petchnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. munkatársa    Fotó: MTI

A költségvetés az igazság pillanata - szögezte le Bauer Tamás, az SZDSZ gazdasági szakértője, aki szerint az abban foglaltak széles körben csalódást fognak okozni. A jövő évi költségvetés a Fidesz - MPP sajátságos társadalompolitikáját tükrözi - szögezte le -, hiszen amíg a gazdaságilag aktív, fiatal és középkorú lakosságot támogatja, addig a nyugdíjas korúakat és az elesetteket háttérbe szorítja a támogatások és kedvezmények osztásakor. Emellett jellemzően erőteljesen támogatja az állami és az erőszakszervezeteket. S ez a két szempont minden bizonnyal a következő három év költségvetésében is vezérfonal lesz.
Bauer szerint a költségvetés tervezetében csupán a kevésbé jelentősek és főként a populáris ígéretek teljesülnek, mint például az alanyi jogon járó családi pótlék vagy a tandíjmentesség, de ezekért igen nagy árat kell fizetni. Kevesebb pénz jut a törvény által előírtnál a nyugdíjasoknak, és nem teljesülnek sem az egészségügyi dolgozóknak, sem a pedagógusoknak tett béremelési ígéretek. Szűkösebb lesz a keret az infrastrukturális beruházásokra, az autópálya építésére, elmarad az ítélőtáblák bevezetése, és kimaradt a metro építésére szánt összeg. Ezzel szemben viszont dinamikusan nő a Miniszterelnöki Hivatal, a titkosszolgálatok valamint az egyházak támogatására fordított összeg. Az igen nagy ár megfizetése mellett a gazdasági szakember azt is kifogásolta, hogy több olyan elem beépült, amelyről nem volt szó májusban. Például meglepetést váltott ki a bírósági illetékek nagy arányú emelése, az adójóváírás és a helyi adók csökkentése, valamint az, hogy az önkormányzatok csökkentett összeget kapnak vissza a személyi jövedelmadóból.
Petchnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. munkatársa óhajokon és kívánságokon alapuló munkának nevezte a költségvetést. Mert ugyan megalkotóik tiszában vannak a külső és belső feltételek romlásával, de mégsem vették figyelembe azokat a számításoknál. Így jövőre is 5 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, miközben a gazdaságkutató intézetek többsége 3-4,5 százalék között gondolkozik. Az 5 százalékos GDP-növekedés mellett irreális a 2 milliárd dollár nagyságrendű folyó fizetési mérleghiány tartása, a belső fogyasztásnak és a beruházásoknak az ideihez hasonló növekedése. A bevételek részben felültervezettek, és túlzott hangsúly van a behajtási szigoron. Pozitívumként említhető azonban - mondta Gáspár Pál, a Pénzügykutató munkatársa -, hogy a kormány elkötelezett a szigorú fiskális politika mellett, és tovább folytatódik a kincstári reform. A kiegyensúlyozott költségvetés bizalmat ébreszthet a külföldi befektetőkben.

Előrejelzések 1999-re
(1998. évi bázishoz képest százalékban)

   Kormány   Pénzügykutató Rt.
GDP bővülése   5   3,8-4
Infláció   10-11   11
Államháztartás hiánya (GDP%-ban)   3,95   4,35
Export   11-13   10
Import   12-14   12
Reálkereset-növekedés   2-3   n.a.
Lakossági fogyasztás   2-3   3,8