Vissza a tartalomjegyzékhez


Postabank, te drága

A Postabank 100 milliárd forintot meghaladó veszteségének jelentős részét várhatóan még idén rendezi a kormány. A források megteremtéséhez az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt., a Magyar Nemzeti Bank, a Postabank és a Pénzügyminisztérium közös tervet dolgoz ki - jelentette be a héten a pénzügyminiszter.
A teljes konszolidációt követően 99 százalékban állami tulajdonba kerül a pénzintézet. A veszteségek nagy részét még az 1998. évi költségvetésből (20-40 milliárd), illetve ha konszolidációs kötvények kibocsátására kerül sor, akkor az államadósság terhére rendezik. A jövő évi költségvetésben további 75 milliárd forintos garancia van a pénzintézetnek elkülönítve. A pénzügyminiszter hangoztatta: így a betétesek pénze biztonságban van, semmilyen ok nincs a pénzek kivonására.
A bankról megjelent híreknek nincs különösebb hatása, a betétállomány növekedett, s csak néhány postafióknál fordult elő, hogy az átlagnál többen vették ki a pénzüket - mondta Auth Henrik, a bank elnöke -, sőt már most is jelentős az érdeklődés a „megtisztított” Postabank iránt, többek között tárgyalásokat folytatnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és több londoni székhelyű magánbefektetői csoporttal. (MTI)