Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Reménykeltő BUX

Régen látott - és régóta vágyott - szintre küzdötte fel magát a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe. A BUX átlépve a 6000 pontot, reményt keltett a részvényesekben. Bár lapzártánk napján, csütörtökön egy százalékkal alacsonyabban, 5954 ponton zárt a BÉT a szerdai 6012 ponthoz képest, a megújult bizalom nem tört meg.

Az elmúlt hét a nemzetközi tőzsdéken is sikert hozott, hiszen mind az európai, mind az amerikai tőzsde indexe emelkedett az utóbbi napokban. A Demokrata Párt győzelme fellelkesítette a befektetőket, és 133 pontot emelkedve 8839 ponton zárt a DJIA index. A további kamatlábcsökkentésre várakozva Párizsban, Frankfurtban, és Londonban is emelkedtek a részvényárak.
A BÉT-en a számítógépes zavarok ellenére is dinamikusan emelkedett az index, a csütörtöki záróérték az egy héttel ezelőtti értéket 600, az egy hónappal korábbit pedig 1900 ponttal szárnyalta túl.
Csütörtökön a vezető részvények közül a Richter emelkedett legnagyobb arányban (4 százalékkal), a MOL, a Matáv és a TVK papírjai viszont átlagban 2,5 százalékkal, az OTP-é pedig 1,5 százalékkal lett olcsóbb.
A részvénypiaci korrekció rendkívül magas, 19,7 milliárd forintos forgalom mellett zajlott le. A részvények közül ezen a napon is a MOL piacán kötöttek üzleteket a legnagyobb, 5,8 milliárd forintos értékben. Az állampapírok piacán alacsony, mindössze 1,9 milliárd forintos forgalom bonyolódott. A tőzsde azonnali piacán kötött üzletek összértéke 21,5 milliárd forintot tett ki.

A BUX változása 1998.10.05-11.05.