Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Jövőre 9000 felett a BUX

Ki gondolta volna, hogy az elmúlt idők tőzsdei megrázkódtatásai után - legalábbis az általunk megkérdezett szakértők szerint - az sem kizárt, hogy az év végére 7000-7500 pontig, sőt jövő év elejére akár az eddigi csúcsot megdöntve 9000-9500 pontig is emelkedhet a BUX-index. Úgy tűnik, a nemzetközi gazdasági körülmények egyelőre lehetővé teszik a stabil, erőteljes emelkedést, még akkor is, ha időközben kisebb korrekciók történnek.

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője lapunknak elmondta: Nem kizárt, hogy év végére a 7000-7500, sőt a jövő év elején a 9000-9500 pontot is eléri a BUX. A szakértő ezt azzal magyarázta, hogy Clinton elnök pozíciójának megerősödése és az amerikai gazdaság dinamikus bővülése miatt elmúlt a tőzsdekrach veszélye a fejlett piacokon, és megnőtt a befektetők optimizmusa. Pozitívumként értékelhető emellett az is - jegyezte meg Molnár -, hogy a hazai költségvetés szigorodni fog, s amíg nem szivárognak ki negatív hírek az országból, a tőkebeáramlás folyamatos lesz. A szakértő a tőzsde további emelkedésének egyedüli akadályát Jelcin egészségi állapotának esetleges további romlásában látja. Emellett a jövő évben esetleg jelentősebb esés következhet még be augusztus és szeptember környékén, amikor a gazdaság alakulásáról már pontos képet kaphatnak a külföldi befektetők.
Nem ennyire optimista viszont Bozzai Rita, a Földhitel-Jelzálogbank kibocsátási igazgatója, aki ugyanis nem tartja valószínűnek, hogy év végére a budapesti tőzsdeindex stabilan 6000 ponton lesz. Maximum 5800 pontot tart reálisnak. A szakértőnő hangsúlyozta, valamelyest javult Magyarország külpiaci megítélése az elmúlt hetekben, sőt biztató jelnek tekinti, hogy az ország nemzetközi hitelminősítője a válság lezárása után sem módosította pozitív előrejelzéseit. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a kockázat, ami a magyar papírok megvételében van - és nyáron ez erősen megnőtt - most erőteljesen csökkenőben van, s folytatódni fog az év elején elindult pozitív tőzsdei trend.
Mindössze 6000-6500 pontig jutó - a mostanihoz képest szerényebb - emelkedést képzel el az év végéig Palumby László, a Quaestor Rt. elemzője is. Palumby a tőzsdeindex további emelkedését attól teszi függővé, hogy a világgazdaság növekedése mennyire lassul le, illetve recesszióba fordul-e Európa és elsősorban az Egyesült Államok. Ha ez elkerülhető lesz, márpedig úgy tűnik, hogy igen, akkor ez a mostani emelkedés egy tartósabb emelkedési időszaknak a kezdetét jelenti - tette hozzá. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a következő hetekben nem számíthatunk egy-egy korrekcióra - figyelmeztet az elemző.