Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEFOGLALÁS
Éhínség fenyeget Oroszországban

Komoly éhség keletkezhet Oroszországban, amennyiben az ország nem kap élelmiszersegélyeket, ugyanis az élelmiszerfogyasztás csaknem felét kitevő import árukat az ország nem lesz képes kifizetni. Mindehhez hozzájárul az is, hogy negyven év óta az idén takarították be a legrosszabb, mindössze 47,3 millió tonnás gabonatermést a tavalyi 88,7 millió tonnás terméssel szemben. Viktor Szemjonov orosz mezőgazdasági miniszter ennek ellenére biztosan állítja, az oroszok nem fognak éhezni, „csak egyes régiókban várhatóak átmeneti problémák”, s Moszkva ezért nem is kért élelmiszer-segélyeket.


Viktor Gerascsenko - orosz jegybankelnök    Fotó: Kommerszant

Ilyen régiónak számít Szibéria is, ahol bizonyos városokban a lakosságnak fogalma sincs, mit fog enni a télen. Az egyik térségbeli iparvárosban, Nyeftyejuganszkban egy „Európai Centrum”-nak nevezett üzlet polcai befőttes üvegben raktározott krumplilevessel és zöldségkonzervekkel vannak telerakva. „Négy évvel ezelőtt levettük őket a polcról, de most nem volt mit tenni, visszatettük őket” - meséli Olga, a nem éppen európainak mondható „szupermarket” eladónője a Financial Times orosz tudósítójának.
Moszkvai boltokban az élelmiszerhiány nem érzékelhető: minden kapható. Igaz, hogy csillagászati áron. A kedves vásárló egy cső friss, amerikai csemegekukoricát csaknem ezer forintnak megfelelő rubelért kaphat meg.
Úgy tűnik, elhúzódnak az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium és az orosz kormány közt folyó tárgyalások, melyek eredményeképpen Oroszország segélyhez juthat. Az IMF több nyugati államot is felszólított, hogy „jelképes áron” szállítson élelmiszersegélyeket Moszkvának.
A pénzintézet egyébként a múlt hét pénteken lezárult tíz napos orosz tárgyalássorozata után közölte: amíg Primakov nem áll elő a nemzetközi közösség által támogatható, reális programmal és költségvetéssel, nem fogja megkapni a júliusban megígért hitelcsomag következő, 4,3 milliárd dolláros részletét. Az IMF szerint ugyanis a tervezet „a piacgazdaság kialakításában jelentős hátralépést jelent.” A tervezet elutasítása azért is veszélyes, mivel az országnak november 17-ével vissza kell fizetnie a 17 milliárd dollárra rúgó külföldi adóssághátralékát. Primakov elmondta, bár Oroszország még mindig számít a pénzintézet segítségére, „semmilyen körülmények között nem fog térdre borulni előtte.”
„Az állami beavatkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy rendet teremtsünk a gazdaságban” - nyilatkozta Primakov miniszterelnök. A terv szerint szükség lenne a gazdaságnak és a rubel árfolyamának nagyobb állami szabályozására, adócsökkentésre az iparban, és pénznyomás útján történő központi banki támogatás megszervezésre.