Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK MTI
Vészhelyzet a Tiszánál

Az elmúlt száz év legnagyobb áradása vonul le Észak-Magyarországon a Tiszán és mellékfolyóin. Csütörtökre virradóan rendkívüli helyzet alakult ki Tiszabecs és Milota térségében, ahol a vízszint már a hét métert is meghaladja. Az előző évek árvizei eddig elkerülték hazánkat, és a környező országok területein okoztak komolyabb károkat, most azonban úgy tűnik, nem „ússzuk meg szárazon”. A kormány veszélyhelyzetet hirdetett.


Árad a Tisza    Fotó: MTI

A külföldi vízgyűjtő területről érkező árhullám magassága csütörtökön 16 órakor Tiszabecsnél 8 centiméterrel meghaladta az eddig mért legmagasabb vízállást, a 680 centimétert. Utoljára 1970-ben mértek hasonló adatokat. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság készenlétbe helyezett kilenc árvízvédelmi csoportot. Amenynyiben gátszakadás következik be a Felső-Tiszán, 49 település kerülhet veszélybe az árhullám miatt.
Az esetleges lakossági kitelepítések zavartalansága érdekében ügyeletet szerveztek az érintett falvak és városok polgármesteri hivatalaiban. A szükséges szállító járművek készenlétben tartását a Volán Vállalat és a MÁV Rt. biztosítja. Lapzártánkig három település lakóit kellett evakuálni, de ha a helyzet súlyosbodik, akár 50 ezer ember kitelepítése is szükségessé válhat. Minden településnek megvan a kitelepítési terve és társközsége, melyek már készenlétben állnak a menekültek befogadására. A lakosok személyenként legfeljebb 20 kilogrammos csomagot vihetnek magukkal, melyben elsősorban gyógyszerek, élelem, víz, ruhanemű, valamint értéktárgyak szerepelhetnek.
A kormány szóvivője elmondta, hogy ha az árvíz sújtotta ukrán területeken megkezdődik a kitelepítés, akkor a lakóhelyük elhagyására kényszerülő embereket Magyarország készen áll fogadni, és egy különmegállapodás értelmében gyorsított határátlépéssel léphetnek be az országba. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Végh Ferenc légi mentőcsoport felállítását jelölte ki, amely 500 személy kimenekítésére alkalmas eszközökkel felszerelten tud bekapcsolódni az esetleges mentési munkákba. A kormány Gyurkovics Sándort, a KHVM közigazgatási államtitkárát nevezte ki árvízvédelmi kormánybiztossá.
A kormány 500 millió forintot csoportosított át az árvízvédelmi és mentési munkálatokra. Egyébként Kárpátalján 70 település került víz alá, és hatan vesztették életüket, megszakadt a telefon-összeköttetés, és az utak nagyrésze járhatatlanná vált. A Bodrog szlovákiai és ukrajnai vízgyűjtő területéről a Latorca és az Ung folyókról is olyan jelzések érkeztek, hogy a folyó vízszintje meghaladta az eddig mért maximumot. Mint azt fehérgyarmati tudósítónktól megtudtuk, csütörtökön éjjel Ungvárt és Munkácsot elöntötte a Latorca. A tiszabecsi határátkelőhelyen nem engednek át senkit, itt a határhoz vezető utat csütörtökre fél méteres víz árasztotta el.