Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
Új fejezet az ügynökök háborújában

Kövér László, a titkosszolgálatokat irányító tárcanélküli miniszter vélhetőleg volt III/III-as ügynököket kíván kinevezni fontos titkosszolgálati tisztségekre - állította a minap egy napilap. Kövér László, a kormányhoz közeli Magyar Nemzetnek adott válasznyilatkozatában kifejtette: az ezzel kapcsolatos újságcikkek részigazságokat keverve azt a látszatot kívánták kelteni, mintha a feltevés bizonyított valóság lenne. Kövér egyébként cáfolta az állításokat, s kijelentette, hogy szerinte éppen a médiát kellene átvilágítani.

Csúcs László, a Független Kisgazdapárt parlamenti frakcióvezető-helyettese ezt követően bejelentette, hogy napokon belül önálló képviselői indítványt terjeszt az Országgyűlés elé, amelyben kezdeményezi, hogy az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről szóló törvény alkalmazását terjesszék ki az elektronikus és írott sajtó azon főszerkesztőire, főszerkesztő-helyetteseire, szerkesztőire, rovatvezetőire és főmunkatársaira, akik közvetve vagy közvetlenül politikai befolyást gyakorolnak a közvélemény alakítására.
Lapunk úgy értesült: a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat általános fôigazgató-helyettesévé kinevezett Dinya Lajos, és műveleti helyettesévé kinevezett Gagyi Miklós - mint a többi kinevezett is - már 1990 óta vezető beosztásban dolgoznak a szolgálatoknál. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) fôigazgatójának, Dobókay Gábornak az általános helyettese valószínűleg Rávelhoffer Antal, műveleti helyettese pedig Horváth József lesz. Az Információs Hivatal (IH) fôigazgató-helyettese Horváth Tamás lehet.
Szabó Gábor, a titkosszolgálati tárca kabinetfőnöke a Heteknek elmondta: „az illető személyek esetleges III/III-as múltja nem közérdekű, hanem személyes adat, és mint ilyen, törvényileg titkos. Még akkor sem adhatnánk ki róluk (mármint az ügynökökről) ilyen információkat, ha tisztázni akarnánk őket, mivel az ügynöktörvény ezt nem teszi lehetővé.” Hozzátette: minden általuk kinevezett, vagy kinevezendő titkosszolgálati vezető az elmúlt tíz év során ugyanúgy a titkosszolgálatnál dolgozott. „Ha akkor megfeleltek, miért ne felelnének meg nekünk is, akár egy-két grádiccsal feljebb?” - mondta Szabó Gábor.
Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvezető igazgatója, a téma szakértője lapunknak megjegyezte: a hatályos törvények szerint a III/III-as múlt nem korlátozza a titkosszolgálatban való tisztség betöltésének lehetőségét. Kőszeg egyébként kritikus az ügynökkérdés magyarországi megoldásával szemben. Szerinte nemcsak a sajtóra, hanem az egyházakra is ki kellene terjeszteni az átvilágítást, sőt nemcsak a III/III-as múltra, hanem a III/I-es múlt vizsgálására is, ami tudniillik a külföldi magyar emigráció köreiben végzett besúgó tevékenységet jelentette. Az ismert emberjogi szakértő sajnálja, hogy ez a kérdés nincs rendezve hazánkban. Igazából úgy lehetne kezelni ezt a témát, ahogy Németországban a Stasi (NDK titkosszolgálat) ügynökeivel tették: teljesen felszabadították az irattárakat.