Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Aranyásás puszta kézzel

Puszta kézzel ástak ki régészek Izrael északi részén egy korsónyi arany pénzérmét. A korsó a VI. századból származik, és 200-400 aranypénzt rejtett magában. A korabeli „széfre” egy szoba padlója alá rejtve találtak rá. Bár a vidék leletekben igen gazdag, szinte mindennap felbukkannak pénzek, ám ekkora mennyiség rendkívül ritkának számít. A területen a tervek szerint egy diákszálló épül, ám a munkálatok megkezdése előtt - az izraeli törvényeknek megfelelően - négy hónapot szánnak a régészeti leletek megmentésére. A további keresgélésre még egy hónap van. (MTI)


Életmentő vaku

Egy vaku mentette meg egy norvég asszonynak és két gyermekének az életét - jelentették a hírügynökségek. Az asszony Stavanger környékén tévedt el két - 11 és 13 - éves gyermekével erdei kirándulás közben. Amikor rádöbbent, hogy nem talál ki az erdőből, mobiltelefonján kért segítséget. A mentőhelikoptert meghallva fényképezőgépük vakuját villogtatták. A fényjelzést a pilóta már nyolc kilométernyi távolságból jól látta. Miután a helikopter vezetője könnyűszerrel felfedezte az eltévedt családot, egy közeli tisztásra leszállva minden baj nélkül felvehette az eltévedteket. (MTI)


Tyúkagyú” postarabló

Egyetlen garast sem zsákmányolt az a tyúknak öltözött rabló, aki a napokban szó szerint betört a dél-svédországi Kalmar egyik postahivatalába. A minimális anyagi kár ellenére a rendőrség nagy erőkkel nyomoz utána, mert a sárgaruhás „tyúk” baseballütővel zúzta be az ablakot, és megjelenésével úgy megrémítette a pénztáros kisasszonyt, hogy a hölgy pszichológiai kezelésre szorult. Az sem tisztázott még, vajon van-e összefüggés a mostani rablási kísérlet és egy másik, egy hónappal azelőtt történt eset között, amikor egy ugyancsak tyúknak öltözött gengszter 2000 svéd koronát zsákmányolt. (MTI)