Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Információk számítógép-vásárláshoz

Sokan ilyenkor ősz táján határozzák el, hogy számítógépet vesznek, hiszen itt az iskola. Az időzítés szempontjából az sem mellékes, hogy a hagyományos őszi (illetve tavaszi) számítástechnikai kiállításokon némi árengedményhez lehet jutni. Igen ám, de milyet vegyünk?

A számítógép több elemből áll, és ennek megfelelően a teljesítmény nem írható le egy-két adattal; az összes elem együttes teljesítménye határozza meg az összteljesítményt. Természetesen a felhasználás módja szerint egy-egy összetevőre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Nézzük meg röviden, milyen öszszetevőkről is van szó. Az alábbiakban a jellemzők leírásánál előfordulnak szakkifejezések, amelyeket tulajdonképpen nem kell megérteni, csak annyit érdemes tudni, az adott jellemző megléte vagy hiánya hogyan befolyásolja a teljesítményt. A vásárlásnál lehet használni ezeket a „bűvszavakat”, az eladók ebből pontosabban állapíthatják meg, mit kérünk. Vágjunk hát bele a rövid ismertetésbe:

Processzor.
Erre mondják, hogy a számítógép lelke vagy motorja - hasonlóan az autóhoz, ahol a motor az autó leglényegesebb eleme , de önmagában a motorral mégsem tudnánk autózni. A proceszszorokat gyártó és típus szerint különböztethetjük meg. A világ vezető processzorgyártója az Intel, a második (lényegesen kisebb részesedéssel) az AMD. Hétköznapi ember számára jóformán filozófiai kérdés, melyik gyár állít elő jobb processzort. Az Intel etalonnak számít, viszont drágább hasonló teljesítményű riválisánál. Korábban a processzor típusokat számmal jelölték - ki ne hallott volna a 386-os, 486-os elnevezésekről. Ma már a processzoroknak kódnevet adnak. A következő felsorolás az Intel-processzorok „erősorrendjét” mutatja: 286; 386; 486; Pentium (ezek már csak használtan kaphatók); Pentium MMX; Pentium Pro; Pentium II; Celeron; Xeon. Az AMD K6-os processzor nagyjából a Pentium II-vel hasonló teljesítményű. A processzor típusa mellett jellemző az úgynevezett órajel-frekvencia, amit MHz (megahertz)-ben adnak meg. Minél nagyobb ez a szám, annál gyorsabb a processzor.
Alaplap. Az az áramkör, amely tulajdonképpen maga a számítógép. A processzort, a memóriát (lásd lentebb), és egyéb kiegészítőket az alaplap „fogja össze”. Ennek megfelelően a vásárláskor olyat válasszunk, amelyik megfelelő a processzor, illetve a többi elem számára.

Winchester (HDD vagy merevlemez).
Egy vagy több mágneslemez, amely tárolja a számítógépen futtatható programokat és különböző dokumentumokat. Legfőbb jellemzője a tárolási kapacitás, amit Mbyte-ban, vagy Gbyte-ban adnak meg (1024 Mbyte = 1 Gbyte). Manapság egy új gépbe legkevesebb 2 Gbyte kapacitású merevlemezt építenek.
Memória (RAM). A proceszszor után talán leginkább ennek nagysága befolyásolja a sebességet. A merevlemezhez hasonlóan ennek nagyságát is Mbyte-ban adják meg. Az utóbbi években az ára jelentősen csökkent, ezért nem érdemes takarékoskodni vele.

Monitor.
Van színes, illetve monochrom (fekete-fehér). Ezenkívül legfontosabb a képátló mérete. Leginkább a 14” (a mértékegység col vagy inch) az elterjedt. Ennél nagyobb monitorok már lényegesen drágábbak. Fontos az úgynevezett felbontás is. A 640x480-as felbontás (VGA) alapnak tekinthető. De jobb, ha a monitor képes megjeleníteni a 800x600 (SVGA) vagy a 1024x768-as felbontású képet is. Míg egy „öreg” processzor ugyanolyan teljesítményű, mint „fiatalkorában” (azaz nem öregszik), a monitor képe idővel homályosabb lesz. Ez különösen használt monitor vásárlásakor lényeges.

Monitorvezérlő kártya.
A monitor ezen az eszközön keresztül kapja a képet. Erre is jellemző a felbontás, amelynek ugyanolyan fokozatai vannak, mint a monitor esetén. Fontos, hogy a monitor felbontóképessége összhangban legyen a monitorvezérlő kártyáéval. Ha két felbontás nem egyezik, a monitoron csak a kisebb felbontású képet láthatjuk. (Hiába tudja például a monitorvezérlő kártyánk a 800x600-as felbontást, ha a monitor erre nem képes, akkor csak 640x480-as képet láthatunk.) Vásárlás előtt tehát célszerű kipróbálni a különböző felbontási fokozatokat. Lényeges még, hogy a monitorvezérlő kártyára is lehet RAM-ot tenni. A több memória gyorsabb képmegjelenítést tesz lehetővé.

CD olvasó.
Legfontosabb jellemzője az olvasási sebesség, amit a legkorábbi gyártmányhoz viszonyítanak. Ma már létezik 40-szeres sebességű olvasó is, de az esetek legnagyobb részében egy 20-szoros, sőt legtöbbször még akár 4-szeres sebesség is megteszi.

Billentyűzet - azaz keyboard.
Célszerű olyan billentyűzetet választani, amin szerepelnek az ékezetes betűk is (102 gombos magyar billentyűzet). Nem drágább, de sokkal kényelmesebb vele dolgozni.

Egér.
Majdnem mindegyik egér megfelelő, de a jobb minőségűekkel kényelmesebb a munka (a játék is). Ne feledjük, az egérrel egy-egy alkalommal rengetegszer kattintgatunk, és nem mindegy például, milyen könnyű a billentése.

Modem.
Van a számítógépbe építhető, illetve külső változata. Segítségével internetezhetünk, levelezhetünk (e-mail), illetve faxokat fogadhatunk vagy küldhetünk (de csak fájlokat).

Hangkártya.
Játékokhoz szinte elengedhetetlen, de a munkát is színesítheti, ha a számítógép zenélni is tud. Az általános funkciókat a legolcsóbb hangkártya is „tudja”, ha jobb hangminőséget kívánunk, válasszunk márkás (egyben drágább) darabot.

Az elemek megválasztásánál vegyük figyelembe, mire kívánjuk használni a computert. Általában elmondható, hogy régebbi programokhoz kisebb teljesítményű gép is megfelel. Például Windows 3.1, Word 6.0, Excel 5.0 programokhoz elegendő egy 486-os proceszszorú gép 16 Mb RAM-mal, és kb. 400 Mb HDD-vel és 14”-es monitorral. Ez az összeállítás irodai munkára megfelelő. Itt jegyezzük meg, hogy a programokat a gépekhez külön ki kell fizetni. Programvásárlás előtt győződjünk meg arról, milyen teljesítményű gépet javasolnak a kívánt programhoz.
Windows 95-höz ajánlott legalább Pentium processzor, 32 Mb RAM, 2 Gb HDD.
Vásárlás előtt célszerű több szaküzletben is érdeklődni az árak felől, mert erősen különbözhetnek. A szaküzletekben kérésünkre készségesen öszszeszerelik a számunkra megfelelő konfigurációt, így nem kell a reklámozott gépek közül választanunk.
50-60 ezer forintért már működőképes összeállítást vásárolhatunk SVGA monitorral, használtan; 150-200 ezer forintért pedig már viszonylag korszerű új gépet vehetünk.
Jó vásárlást mindenkinek!