Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLÍTÁS
Tyson újra a ringben

Mike Tyson, amerikai profi nehézsúlyú ökölvívó hétfőn visszakapta versenyzői engedélyét a nevadai sportbizottságtól, miután a testület 4:1-es szavazati aránynyal úgy döntött, hogy Tysonnak joga van a bokszoláshoz, ami a megélhetését jelenti.


Tyson újra bokszolhat. Kell a megélhetés    Fotó: MTI

Mike Tyson a Las Vegasban székelő bizottság előtt azt mondta: eleget szenvedett már amiatt, hogy tavaly kiharapott egy darabot Evander Holyfield füléből. Tyson szerint „elég volt a tortúrából”, és kérte licence visszaadását, hogy biztosíthassa megélhetését.
„Elismerem, hibáztam, de más bokszolók is követnek el hibákat. Én is csak egy ember vagyok, aki szeretné élni az életét. Nem fogok senkit meggyilkolni, nem vagyok tömeggyilkos” - mondta Mike Tyson.
A bokszoló pártját fogta Muhammad Ali, az egykori legendás öklöző, aki úgy vélekedett: „Kevés olyan büntetés létezik, amelyik rosszabb annál, mint ami eltilt a kenyérkeresettől.” Ali három és fél évig nem sportolhatott, amiért megtagadta a katonai szolgálatot.
Don King, Mike Tyson egykori mérkőzésszervező-menedzsere örömmel fogadta a bírói döntést, amelynek értelmében az amerikai nehézsúlyú profi exvilágbajnok ökölvívó hétfőn visszakapta versenyzői engedélyét.
A Tysonnal perben álló Don King annak dacára is elégedetten reagált a bírósági határozatra, hogy őt az amerikai öklöző korábban sikkasztás miatt 100 millió dollárra perelte. „Ideje volt, hogy a bíróság visszaadja Mike engedélyét” - jelentette ki Larry Holmes, volt világbajnok nehézsúlyú amerikai bokszoló, aki 1988 januárjában, éppen a Tysontól elszenvedett kiütéses vereség után vonult vissza.
Jim Thomas, a két nagy világszervezetnél is világbajnoki címet őrző Evander Holyfield ügyvédje úgy vélekedett, hogy mindenkinek joga van egy második lehetőséghez, és hogy az 1997-es „fülharapós” incidenst már megbocsátották Tysonnak.
Mills Lane vezetőbíró viszont - aki az ominózus öszszecsapást vezette - nem kívánt állást foglalni az ügyben: „A sportbizottság minden bizonnyal a megfelelő határozatot hozta” - mondta további magyarázat nélkül a bíró.