Vissza a tartalomjegyzékhez


Megint a gallok

Az olasz és a francia csapatok sikerét hozta a labdarúgó UEFA-kupa 2. fordulójának keddi játéknapja, mivel a két ország csapatai az első mérkőzéseket veretlenül zárták.


Fabrizio Ravanelli, a francia Olympique Marseille olasz csatára szerelni próbálja Jens Todt-ot,
a német Werder Bremen játékosát az UEFA-Kupa második fordulójában játszott mérkőzésen.
A találkozó 1-1 aranyú döntetlennel zárúlt   Fotó: MTI

Az olasz együttesek közül a legnehezebb dolga a három évvel ezelőtti kupagyőztes AC Parmának volt, amely Krakkóban némi szerencsével 1-1-es döntetlent harcolt ki a helyi Wislával szemben. A találkozó elején a vendégek szereztek vezetést a válogatott Enrico Chiesa fejesgóljával. A csatár egy évvel ezelőtt szintén bosszúságot okozott a lengyel szurkolóknak, mivel a Widzew Lódz elleni Bajnokok Ligája selejtezőn három góllal keserítette az akkori vendéglátókat.
A krakkóiakat nem törte le a bekapott találat, gyors támadásaikkal sok zavart keltettek a parmaiak védelmében, és a második félidő közepén Tomasz Kulawik nyolcadik gólját szerezte az UEFA-kupa idei kiírásában. Ezután már nem változott az eredmény, de Zbigniew Boniek, a 80-as évek lengyel kiválósága így is jó véleménnyel volt a Wisla teljesítményéről.
„Régóta nem láttam ilyen jól játszó lengyel csapatot, amely pedig szinte világválogatottal felérő ellenféllel mérkőzött” - idézte a varsói Przeglad Sportowy című napilap a sportembert.
A keddi játéknap rangadóján az angol FC Liverpool hazai pályán csak gól nélküli döntetlenre volt képes a spanyol Valenciával szemben. A hazai szurkolók érthető csalódottsággal vették tudomásul az eredményt, amelyre hatással lehetett, hogy Michael Owen, a vendéglátók és az angol válogatott tinédzsercsillaga csak csereként lépett pályára.
Roy Evans, a liverpooliak vezetőedzője taktikai okokkal magyarázta Owent érintő döntését. „Michael nem veheti vállára a Liverpoolt, az angol nemzeti tizenegyet, valamint a világot. A 18 éves játékosnak néha pihenőre is szüksége van” - nyilatkozta a szakember, majd így értékelte a gól nélküli végeredményt: „Ha már döntetlent játszottunk, úgy ez a legjobb eset. Győznünk kellett volna, de a gól nélküli első mérkőzés után a visszavágón elért góllal jelentős nyomást gyakorolhatunk az ellenfélre.”
Claudio Ranieri, a Valencia vezetőedzője számára kettős ünnepet jelentett a liverpooli mérkőzés, mivel a szakembert 47. születésnapján szép eredménnyel köszöntötte a spanyol bajnokságban eddig gyengélkedő csapata. „Nagyon boldog vagyok, mert játékosaim keményen küzdöttek, s emellett meg is valósították elképzeléseimet. A futball különleges játék. A döntetlen ellenére sem mi vagyunk a továbbjutás esélyesei” - nyilatkozta az olasz Fiorentina egykori szakmai vezetője. (MTI)