Vissza a tartalomjegyzékhez


A HÉTEN TÖRTÉNT

Milliárdos rakétaszerződés

Az Egyesült Államok légiereje pénteken összességében 3 milliárd dollár értékű megállapodást kötött a Lockheed Martin konszernnel és a Boeing céggel hordozórakéták új generációjának a kifejlesztésére. A megállapodás értelmében a két amerikai vállalatnak 2002-ig kell kifejlesztenie és megépítenie az új és az eddigieknél olcsóbb hordozórakétákat, amelyek egyaránt szolgálnak majd katonai és kereskedelmi célokat is. A védelmi minisztérium reményei szerint a Titan, a Delta és az Atlas típusú rakétákat felváltani hivatott új nemzedék 2002-2020 között hatmilliárd dolláros megtakarítást tesz majd lehetővé. A vállalatok 500-500 millió dollárt kapnak a 2002-ig tartó munkálatokra, de mindkettőjüknek további egy-egy milliárd dollárt saját forrásból kell biztosítaniuk. (AP-AFP)


Szegénység elleni világnap

Kofi Annan ENSZ-főtitkár pénteken, a „szegénység elleni világnapon” kijelentette, hogy „fel kell lázadni” a szegénység ellen, amely „botrányos állandója” egy teljesen átalakuló világnak. Az ENSZ főtitkára a szegénység ellen fellépő, „Segítség minden szükségre” és a „Negyedik világ” nevű francia szervezetekhez intézett beszédet a világnap alkalmából, melyet mintegy ötven országban tartottak meg a két szervezet felhívására. „Pozitív lázadásra gondolok, amely a közösségek szintjén ölt testet, világos politikai akarattal és megfelelő anyagi forrásokkal támogatva” - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy emellett az egyén szintjén is nap mint nap aktivizálni kell az együttérzés, a szolidaritás és az egyenlőség érzéseit. (MTI)


Algériai cenzúra

Hét vezető algériai napilap szombaton bejelentette: „meghatározatlan időre” felfüggeszti működését, az algériai hatóságoknak a „demokratikus sajtó- és szólásszabadságot elnyomó szándéka” elleni tiltakozásul. A lapok közös nyilatkozata szerint a tiltakozó intézkedést azért foganatosítják, mert a kormány „hamis gazdasági ürüggyel, valójában pusztán politikai céllal felfüggesztette a független algériai sajtó öt lapját”. Algériában időközben tovább folytatódnak az eddig mintegy hetvenezer áldozatot követelő mészárlások: feltételezett iszlám fundamentalisták az ország délkeleti részén hét, civil gépkocsiban utazó katonát gyilkoltak meg. Az akció során több, a gépkocsi közelében tartózkodó polgári személy is megsebesült. A hatóságok jelentése szerint a nyugat-algériai Marset Mimounban három fiatalember esett az erőszak áldozatául, míg pénteken este további négy fiatalt gyilkoltak meg a Hammam Righa-i termálfürdő közelében, Algírtól nyugatra. (MTI)


A szexturizmus halálos mérlege

Az Európai Unió AIDS-ellenes programjának szakértői szerdán Bangkokban azt állították, hogy 1985 óta több mint 222 ezer thaiföldi halt meg az immunbetegségben, szemben a hivatalos mérleggel, amely tizedannyi, mitegy 24 ezer halálesetet tüntet fel. A thaiföldi program vezetője, Alessio Panza mintegy 270 ezerre taksálta a jelenlegi thaiföldi AIDS-betegek és egymillióra a vírusgazdák számát. Az EU-szakértők szerint 2000-re már 286 ezer halottja lesz az AIDS-nek Thaiföldön, részben a virágzó szexipar következtében. A legmagasabb halálozási arányt az északi országrészben észlelték, ahol a kór a 20-24 éves nők közel egytizedét támadta már meg. (EFE)